Putin, trădat de un înfocat propagandist: Când își vor băga oamenii, în sfârșit, mințile în cap?

Vladimir Putin. Sursa foto: Platforma X

O personalitate din lumea presei ruse și totodată un aliat al lui Putin a pus sub semnul întrebării dependența crescândă a Rusiei față de China, el avertizând că asta face ca țara să devină vulnerabilă.

Survenită în 2022, invazia din Ucraina a făcut ca o serie de branduri internaționale să părăsească Rusia și a atras un număr fără preccedent de sancțiuni occidentale. În consecință, economia tot mai izolată a Moscovei s-a văzut silită să se bazeze mai mult pe exporturile chineze – în special aparatură electrică, vehicule și piese auto – precum și pe achizițiile chineze de petrol și de gaze naturale din Rusia.

Propagandistul lui Putin: Ne-am suprasaturat de China

În cursul ediției de duminică a emisiunii ‘O seară cu Vladimir Soloviov’, amfitrionul (Soloviov) a vorbit despre impresiile avute după o recentă vizită făcută forțelor ruse de pe front.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

“Mai mult decât de tancuri și de transportoare, e necesar un mare număr de scutere electrice, motociclete, motorete și cărucioare”, a spus el, citat de newsweek.com.

“Întrebarea care se pune este câte din toate astea le producem în țară? Sau poate că acum China a devenit patria noastră?”, a întrebat el. “Cât costă? Când își vor băga oamenii, în sfârșit, mințile în cap? Unii spun că sunt suprasaturați – de ce anume? Ne-am suprasaturat de China”.

Beijingul inundă piața cu marfă ieftină

Valuri de mărfuri chinezești, produse la prețuri sub prețurile pieței, au făcut multe guverne să adopte măsuri protecționiste, începând cu Statele Unite și Uniunea Europeană și terminând cu parteneri apropiați ai Chinei, precum Thailanda, cu toții find îngrijorați că Beijingul inundă piața din cauza unei producții interne suprasaturate.

Soloviov a avertizat că relațiile Rusiei cu China, partenerul său “fără limite”, ar putea avea repercusiuni în cazul în care interesele ar fi diferite.

“Și dacă chinezii or să spună: ‘Scuzați, dar o să ne supunem sancțiunilor, atât în sectorul finaanciar, cât și în altele, și n-o să vă mai furnizăm automobile și piese de drone’. Ce-o să facem atunci?“, a întrebat Soloviov. “O să pretindem că suntem cu toții o Mongolie mare, astfel încât ei să poată spune că transportă în Mongolia și pot să treacă mai ușor granița?“

De la începutul anului 2024, comercianții ruși s-au plâns că tranzacțiile transfrontaliere sunt amânate sau chiar respinse, având în vedere că băncile chineze caută să se sustragă sancțiunilor lui Biden impuse unor produse care ar putea veni în sprijinul invaziei. Luna trecută, această tendință s-a intensificat și, citându-I pe comercianți, presa rusă a transmis că 98% din băncile chineze resping tranzacțiile transfrontaliere în yuani chinezești.

“Suveranitatea economiei noastre e foarte importantă”, a remarcat parlamentarul rus Aleksandr Babakov, care a fost invitatul emisiunii. “Trebuie să fim foarte bucuroși că chinezii nu ne-au împânzit teritoriul cu tot felul de lucruri, ei de altfel putând face asta, pentru că ei se dezvoltă atât de rapid, pe când noi nu ne dezvoltăm”.

‘Newsweek’ a contactat Ministerele de Externe din Rusia și China, cerându-le în scris să facă un comentariu. (Traducerea- Rador)