Putin știa că Hillary Clinton a pus la cale Făcătura „Trump-Rusia”. Și a facilitat-o

Nu doar că Moscova era la curent cu planul lui Hillary Clinton de a-l acuza pe Donald Trump că este complice al Rusiei, dar și serviciile secrete americane știau că Moscova știe.

Această dezvăluire fabuloasă a fost făcută de directorul National Intelligence, John Ratcliffe, marți, Congresului SUA, scrie The Federalist.

Astfel, înainte de a demara o investigație pentru a determina dacă echipa de campanie electorală a lui Trump a conspirat cu Rusia, serviciile americane au aflat că Moscova era la curent cu planurile lui Clinton de a-l mânji pe Trump cu suspiciunea unei asemenea complicități.

La un moment dat, fostul director al CIA, John Brennan, l-a informat personal pe președintele de atunci, Barack Obama, și pe alți oficiali americani din domeniul securității naționale că Rusia despre faptul că Hillary Clinton aprobase pe 26 iulie 2016 un plan „pentru a-l defăima pe Donald Trump prin crearea unui scandal pretinzând amestecul serviciilor secrete ruse”, după cum arată notițele scrise de mână ale lui Brennan.

Fostul director al FBI, James Comey, și fostul adjunct al său de la departamentul de Contrainformații, Peter Strzok, au redactat chiar, pe 7 septembrie 2016, un referat despre faptul că Rusia se afla la curent cu planul lui Clinton de a-l compromite pe Trump cu acuzații de trădare.

În loc ca la vremea respectivă să investigheze dacă serviciile de informații ruse au infiltrat echipa lui Clinton și au intoxicat-o, FBI a folosit zvonurile neverificate ale lui Christopher Steele, un fost spion britanic, pentru a obține un mandat federal de supraveghere a echipei de campanie a lui Trump.

Straniu este că nu există nici o dovadă că FBI ar fi investigat vreodată dacă echipa de campanie a lui Clinton a folosit agenți ruși pentru a se amesteca în alegerile americane din 2016, ridicând semne de întrebare dacă nu cumva FBI însuși s-a amestecat în alegeri, folosindu-și atribuțiile pentru a lovi într-un rival al administrației Obama, aflate atunci în exercițiu, scrie The Federalist.

Într-o scrisoare trimisă marți după-amiază senatorului Republican Lindsey Graham, președintele Comisiei Juridice a Senatului, Ratcliffe afirmă că oficiali din serviciile secrete ruse știau despre planul lui Clinton de a „provoca un scandal” împotriva lui Trump „legându-l de Putin și de piratarea cibernetică de către Rusia a Convenției Naționale Democrate”.

„La sfârșitul lui iulie 2016, serviciile secrete americane au obținut analize interne ale serviciilor ruse care afirmau că Hillary Clinton, candidată în alegerile prezidențiale, a aprobat un plan de campanie electorală pentru a provoca un scandal împotriva candidatului Donald Trump, legându-l de Putin”, a scris Ratcliffe în sumarul conținutului scrisorii despre informațiilor descoperite de serviciile americane.

Pe 7 septembrie 2016, autorități din serviciile americane „i-au transmis un referat de investigație directorului FBI, James Comey, și adjunctului pe probleme de Contrainformații, Peter Strzok, privind „aprobarea de către candidatul prezidențial Hillary Clinton a unui plan implicându-l pe candidatul prezidențial Donald Trump și pe pirații cibernetici ruși în deturnarea alegerilor americane, ca modalitate de distragere a atenției publice de la modul în care ea și-a folosit serverul de e-mail privat”, arată scrisoarea lui Ratcliffe.

Brennan l-a informat personal pe Obama și pe alți oficiali din domeniul securității despre planul lui Clinton și despre faptul că rușii erau la curent cu el.

La numai cinci zile după data la care rușii aflaseră că Clinton a aprobat personal scandalul comspirației Trump-Rusia, FBI deschidea oficial investigația împotriva lui Trump cu acest subiect, anchetă având numele de cod „Crossfire Hurricane”.

Această investigație s-a bazat în special pe un dosar cu zvonuri despre Trump redactat de Christopher Steele, fost agent MI6.

Steele a fost angajat de compania Fusion GPS, o firmă de investigații care încheiase un contract cu echipa de campanie electorală a lui Hillary Clinton și cu conducerea Partidului Democrat pentru a fabrica și răspândi afirmații că Trump acționa în secret în beneficiul lui Putin.

În acea perioadă, Steele și Fusion GPS lucrau și pentru Oleg Deripaska, un miliardar rus care are legături strânse cu Putin.

În dosarul anti-Trump, făcut public la începutul lui 2017, Steele s-a bazat pe o singură sursă și singur a recunocut, în discuțiile avute cu FBI, că nu avea nici o dovadă pentru informațiile vehiculate.

În dosar, Steele afirma că Trump ar fi angajat prostituate pentru o orgie la hotelul moscovit Ritz Carlton și că serviciile secrete ruse ar deține o înregistrare video cu care l-ar șantaja pe Trump.

Sursa unică pe care se baza Steele era Igor Dancenko, a cărui identitate a fost declasificată în iulie 2020.

Alte documente, declasificate și trimise Congresului săptămâna trecută, arată că servciile secrete americane îl suspectau pe Dancenko de apartenența la serviciile secrete ruse.

FBI însuși făcuse o investigație în legătură cu Dancenko și îl calificase o amenințare pentru securitatea națională americană. Respectiva anchetă a durat doi ani și a fost închisă doar după ce Dancenko a părăsit Statele Unite întorcându-se în Rusia.

Afirmațiile lui Dancenko și preluate de Steele în dosarul său au fost folosite de FBI pentru a obține un mandat de ascultare și supraveghere împotriva lui Carter Page, membru marcant al echipei electorale a lui Donald Trump.

Instanța federală specializată în cazuri suspecte de spionaj și care aprobă astfel de mandate de urmărire nu a fost informată de către FBI, care a cerut mandatul, că sursa informațiilor – Dancenko – era suspectat de relații cu serviciile secrete ruse.

Hillary Clinton a promovat acuzațiile de complicitate cu Rusia la adresa lui Trump, deși cunoștea toate elementele de mai sus. Mai mult, după surprinzătoarea sa înfrângere electorală în fața lui Trump, Clinton a dat vina pentru eșec pe presupusa imixtiune a lui Putin împotriva sa.