Putin, Șoigu și Surovikin, comparați cu Elena Ceaușescu. Generalul Cristian Barbu spune că Rusia nu va reuși niciodată să îngenuncheze Ucraina

Sursă foto: 42211848 © Puma330 | Dreamstime.com

Generalul Cristian Barbu, consilier al miniștrilor Apărării Naționale, fost rector și comandant al Academiei Tehnice Militare, și-a exprimat părerea cu privire la războiul din Ucraina. Acesta spune că Rusia nu va reuși niciodată să îngenuncheze ucrainienii, ba mai mult, el consideră că liderii de la Kremlin par să nu știe exact în ce s-au băgat. Putin, Șoigu și Surovikin sunt comparați de general cu Elena Ceaușescu.

Războiul din Ucraina a stârnit multe controverse. Faptul că armata rusă nu a reușit să înregistreze mari victorii pe front i-a determinat pe mulți să își ridice semne de întrebare cu privire la modul în care acționează Vladimir Putin. Generalul Cristian Barbu s-a declarat surprins de erorile pe care le fac liderii de la Kremlin și susține că niciuna dintre cele două armate nu va reuși să se impună definitiv.

În cadrul unui interviu, generalul Barbu a vorbit despre evoluția războiului din Ucraina. Cadrul militar este de părere că victoriile cu care se laudă în ultimele luni cele două armate nu au o importanță prea mare. El tinde să le de-a șanse mai mari ucrainienilor, fiind convins că rușii nu vor reuși să îi îngenuncheze.

„Ucrainenii vor rezista la nesfârșit, 3 ani, 4 ani, 7 ani, cât e nevoie. Exact ca la bătălia de la Stalingrad, de care rușii ar trebui să-și amintească. Va veni și momentul în care ucrainenii vor răbda ce vor răbda până își vor împinge adversarii, pentru că asta e setarea, ăsta e genomul lor”, declară generalul Barbu.

Victoria din al Doilea Război Mondial este meritul nemților, nu al rușilor

Chiar dacă înclină mai mult spre un succes din partea Ucrainei, șansele ca Crimeea să fie recucerită sunt minime. Cadrul militar precizează că acest teritoriu a fost ocupat de Rusia în 2014, iar sprijinul pe care îl oferă Occidentul este pentru recuperarea teritoriilor pierdute după februarie 2022. Generalul Cristian Barbu nu vede succese prea mari în istoria Kremlinului, ci doar propaganda creată de ei.

„Să nu uităm că rușii n-au avut niciodată un tip de succes pe care să-l urmeze. Adică un succes al lor de sine stătător. Pentru că în al Doilea Război Mondial succesul împotriva nemților a fost unul colectiv. Fără sprijinul celorlalți aliați, în special al americanilor, probabil că Rusia ar fi fost cucerită de germani. Rușii și-au arătat limitele în Finlanda, și le arată și acum în Ucraina”, adaugă generalul în cadrul interviului.

Strategia lui Putin, Șoigu și Surovikin, comparată cu slaba pregătire militară a Elenei Ceaușescu

Rusia are probleme majore în ceea ce privește leadership-ul, susține generalul Cristian Barbu. Modul în care acționează Vladimir Putin, Serghei Șoigu și Serghei Surovikin lasă impresia că la comanda întregului război se află niște „novici”. Cadrul militar îi aseamănă pe liderii de la Kremlin cu Elena Ceaușescu, care era prezentă la multe evenimente importante, însă nu părea să înțeleagă prea multe.

„În acest moment, rușii duc lipsă de ofițeri, de comandă, adică n-au leadership sub nicio formă. Dacă a ajuns pe ruși să-i învețe leadership unul ca Putin, înseamnă că armata lor este vraiște. Mă așteptam ca leadershipul să vină poate de la ministrul Șoigu, care e prea politician, să vină de la Surovikin. M-am simțit ca în România anilor 80, dar nu când venea Nicolae Ceaușescu să vadă ce facem, ci când venea Elena Ceaușescu și săraca nu înțelegea nimic. Leadership-ul rusesc e cam la acel nivel”, spune generalul Barbu.

Pentru a se face înțeles, cadrul militar a povestit cum arătau vizitele Elenei Ceaușescu într-un poligon. În timp ce generalii îi povesteau, pe înțelesul ei, despre raza de acțiune a rachetei tocmai testate sau alte detalii de acest gen, soția liderului comunist „se uita după câte beculețe sunt aprinse la bord, nu la ce poate face cu adevărat o armă”.

Generalul Cristian Barbu compară armata rusă de astăzi cu armata română din perioada comunismului, susținând că la noi mai existau profesioniști la conducere. Ordinul de a trage în civili nu poate veni decât partea unui militar slab, este de părere generalul.

„Măcar din punctul de vedere al armatei române mai existau și profesioniști în fruntea sa. Rușii nu au acum deloc profesioniști în fruntea armatei. Dacă marele general Surovikin a luat prima decizie retragerea, mi s-a părut corectă, dar faptul că din momentul acela n-a mai putut avea nicio altă manevră decât împotriva civililor, pentru că nu se pot efectua lovituri împotriva civililor și a obiectivelor civile decât cu ordinul sau la propunerea comandantului acțiunii. Dacă de la el a plecat această idee, înseamnă că este un militar slab. Ca să nu folosesc termenul foarte slab, care ar fi și mai corect”, sunt criticile generalului Barbu.

Viitorul războiului din Ucraina în perspectiva generalului Cristian Barbu

Situația de pe front ar putea să se schimbe de la o zi la alta, însă cadrul militar explică ce opțiuni ar avea cele două armate. În ceea ce privește armata rusă, cea mai bună decizie ar fi să se concentreze pe partea de nord-est. De asemenea, ei ar putea încerca o ofensivă din sud, pentru a dispersa forțele ucrainene. Generalul aduce în discuție și liniile de aprovizionare din partea Poloniei, către Ucraina.

„Logic ar fi ca rușii să plece în continuare din nord, să încerce din nou Harkovul, partea de nord-est a Ucrainei, dar în același timp să pornească și o ofensivă puternică din partea de sud, astfel încât să disperseze forțele de apărare ale Ucrainei. Ar putea astfel să aibă o acțiune militară din 4-5 direcții: din est, din sud-est pe Crimeea, din sud pe Odesa, din nord pe Belarus, ceea ce nu este complicat pentru că n-ar merge din nord către sud, ci ar merge către nord-vest, adică spre Lvov ca să taie liniile de aprovizionare ale armatei ucrainene pe partea cu Polonia. Și în același timp, rușii ar trebui să pornească și din Donbas, deci din Donețk și Lugansk, o ofensivă ca să poată să ducă mai departe acțiunea către Kiev”, crede generalul.

În ceea ce privește ucrainenii, aceștia au capacitatea de a bloca armata rusă. Zona cea mai bună de acțiune ar fi Zaporojie-Mariupol. Armata lui Volodimir Zelenski a reușit să țină piept rușilor până acum, însă, pentru a obține victorii însemnate, au nevoie de alt tip de arme și luptători bine antrenați.

„Mai au nevoie de multe tancuri, multe obuziere autopropulsate, o mulțime de drone, avioane, dar și nave pe Marea Neagră, drone maritime. Evident, e nevoie să își întărească apărarea de coastă împotriva acestor nave ruse care pot lansa în continuare rachete de croazieră de pe mare, deci trebuie să rezolve și problema aceasta, să aibă aici un scut. Va trebui să aibă blindate ușoare și medii pentru o foarte mare mobilitate, muniții și, sigur, le-ar mai trebui vreo 400.000 de luptători bine antrenați”, e concluzia generalului Cristian Barbu în cadrul interviului acordat celor de la adevărul.ro.