Putin și Xi Jinping pun planeta pe jar. Cei doi lideri refuză să participe la o dezbatere crucială pentru omenire

Sursa: Arhiva EVZ

THE WASHINGTON POST. La sfârșitul acestei luni, sunt programate două dintre cele mai importante evenimente din calendarul diplomatic mondial. În ultimul weekend al acestei luni, pe data de 30 octombrie, la Roma va avea loc reuniunea la nivel înalt a Grupului celor 20, o întâlnire a liderilor celor mai avansate economii din lume. Pe data de 31 octombrie, la Glasgow, în Scoția, va avea loc COP26, o conferință organizată de ONU pe tema climei.

La ambele evenimente, subiectele în discuție sunt de interes vital: cum ar putea guvernele să conlucreze pentru a deraia declinul dezastruos pe care schimbarea climei l-a impus asupra planetei. Dar de la ambele va lipsi un element important: participarea unora dintre cei mai importanți politicieni în lupta vizând reducerea emisiilor de carbon.

Miercuri, Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin nu va participa personal nici la reuniunea G-20 și nici la COP 26, sperând în schimb să poată participa printr-o transmisie video. Potrivit relatărilor din The Post transmise de Isabelle Khurshudyan și Brady Dennis, este la fel de puțin probabil ca și liderul Chinei, Xi Jinping, care nu a mai călătorit în străinătate din ianuarie 2020, să nu participe la evenimente.

Mulți alți lideri, precum Jair Bolsonaro al Braziliei și Andrés Manuel López Obrador al Mexicului urmează să nu participe. Liderii altor țări mari, precum Narendra Modi al Indiei și Fumio Kishida al Japoniei, nu și-au anunțat planuri concrete sau au dat de înțeles că vor participa la numai unul din cele două evenimente. Doar puțini dintre ei, precum Kishida, au răspuns oferind o scuză clară. (Japonia organizează alegeri pe 31 octombrie).

Absența lui Putin subminează speranțele

Este cu siguranță de înțeles că, dată fiind pandemia, s-ar putea ca liderii lumii să nu poată călători la fel de ușor ca înainte. Luna trecută, organizatorii conferinței COP 26 au declarat că peste 100 de ‘șefi de guvern’ și-au confirmat participarea și că multe ‘nume mari’ fac această deplasare.

Dar absența atâtor lideri din lume, și mai ales a lui Xi și a lui Putin, care sunt în conflict cu Statele Unite și cu alte puteri occidentale pe diverse teme, subminează și mai mult speranțele unora care, la începutul pandemiei, credeau că virusul va duce la o mai mare unitate pe plan mondial.

O prezență scăzută la COP 26 ar pune din nou Marea Britanie în raza reflectoarelor pandemiei. Deși el însuși pe vremuri un sceptic în privința schimbării climei, premierul britanic Boris Johnson a profitat de poziția țării sale ca gazdă pentru a-și promova și mai mult imaginea țării sale ca o putere mondială renăscută în urma Brexitului.

Pe plan intern, strategia Marii Britanii în materie de Covid-19 este aprins dezbătută. Această țară în care majoritatea populației e vaccinată și care, în iulie, a ridicat mai toate restricțiile, se confruntă acum cu o creștere incontestabilă a numărului de cazuri. Miercuri, la o conferință de presă, ministrul sănătății, Sajid Javid, a recunoscut că numărul cazurilor din țară s-ar putea ridica la 100000 zilnic.

Mulți experți din sectorul sănătății îi cer lui Johnson să reintroducă o serie de restricții drept un fel de Plan B, iar cel puțin unul dintre ei a spus că organizarea reuniunii din Scoția ar fi riscantă. Delegații la COP26 vor fi scutiți să prezinte un certificat de vaccinare, dar vor trebui să aibă zilnic un test negativ.

Xi și-a contramandat toate călătoriile personale

Dar temerile legate de Covid-19 nu par legate doar de Marea Britanie. Reuniunea G-20, de la care Putin și Xi ar urma să lipsească, este organizată în Italia, unde numărul cazurilor este mic, dar restricțiile sunt încă în vigoare. În schimb, problema pare să fie totuși legată de pandemie.

Kremlinul a dat de înțeles că absența lui Putin de la summitul G-20 se datorează creșterii numărului de cazuri în țară. (Rușii nu au motivat și absența de la COP26). În decursul pandemiei, președintele rus a călătorit în afara Rusiei doar o singură dată, când a venit la Geneva, în luna iunie, pentru a se întâlni cu președintele Biden.

În pofida succesului relativ al Chinei în combaterea virusului, Xi și-a contramandat toate călătoriile personale în perioada pandemiei.

Luna trecută, Xi a apărut de la distanță la Adunarea Generală a ONU, unde a spus că China nu va mai finanța proiecte bazate pe cărbune în alte țări, exprimându-și în schimb sprijinul pentru proiecte verzi sau cu cantități reduse de carbon din țări în curs de dezvoltare. Deși anunțul a fost salutat de experți, producția de cărbune la nivelul țării sale rămâne de bază.

Dar până acum., comentariile organizatorilor COP26 sugerează că s-ar putea ca participarea virtuală să nu fie posibilă. “Este vorba despre o reuniune fizică, cu prezența fizică a participanților”, le-a spus un organizator parlamentarilor britanici în această săptămână, potrivit ziarului The Independent. S-ar putea ca summitul G-20 să permită participarea de la distanță, în programul discuțiilor la loc de frunte situându-se schimbarea climei.

Absența fizică a liderilor lumii de la reuniunile G-20 și COP26 ar putea spori pesimismul legat de aceste evenimente. Dar, în privința reuniunii ONU pe tema climei, se întrevăd semne de progres. La conferința COP25 de la Madrid, din 2019, pe lista cu liderii lumii care nu participau se aflau înscriși și oficiali de vârf din Statele Unite. (Rador)