După două ore de discuţii cu Vladimir Putin şi ministrul de Externe Serghei Lavrov, secretarul de stat american a declarat că „cele mai mari puteri nucleare nu trebuie să aibă asemenea relaţii”.
Deşi părţile au convenit că au indentificat „puncte comune” în problema siriană, „mari diferenţe” persistă.
Serghei Lavrov a declarat că cele două părţi trebuie să depăşească „bombele cu ceas” lăsate moştenire de Obama.
Tensiunile dintre Washington şi Moscova au crescut după un atac chimic marţea trecută, asupra unei zone din Siria controlate de rebeli, mai exact de Frontul Al-Nusra, filiala siriană Al-Qaida, soldat cu 89 de morţi.
Statele Unite şi aliaţii occidentali au acuzat regimul Assad, iar Washingtonul a lansat un atac cu 59 de rachete Tomahawk, asupra unei baze siriene, ca represalii.
Regimul de la Damasc a dezminţit că este autorul atacului cu arme chimice, susţinând că un raid aerian obişnuit al său a lovit un depozit cu arme chimice al rebelilor, fapt ce a produs contaminarea populaţiei din zonă.
Rusia a sprijinit poziţia siriană.
Nici una, nici alta dintre părţi nu a produs vreo dovadă concretă pentru propria sa variantă.
Atât Tillerson cât şi Lavrov au declarat că discuţiile au fost sincere.
Secretarul american a afirmat: „Am exprimat opinia că actualul stadiu al relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia este la un nivel foarte jos. Trebuie să facem ca această degradare a relaţiilor să înceteze.”
Serghei Lavrov a spus că era nevoie de o discuţie pragmatică „pentru a elimina obstacolele care s-au adunat în timpul administraţiei Obama”.
Ambii miniştri au afirmat că au căzut de acord pentru a colabora pentru o Sirie unită şi stabilă şi pentru a înfrânge ISIS şi alte grupări teroriste.
Ambii au căzut de acord pentru ca o anchetă internaţională să investigheze atacul chimic.
Tillerson a reafirmat că este evident că atacul chimic „a fost plănuit, regizat şi executat de forţele regimului sirian”.
El a mai spus că regimul Assad trebuie să înceteze şi că o caracterizare pe care Donald Trump i-a făcut-o lui Assad, de „animal”, este una pe care Assad şi-a provocat-o singur.
La rândul său, Lavrov a afirmat că nu există nici o dovadă că Siria se află în spatele atacului chimic şi a arătat haosul produs în alte ţări arabe de îndepărtarea altor conducători.
Ministrul rus a spus că va opune un veto unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate, propus de Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite, care cere ca regimul sirian să coopereze pentru investigarea atacului chimic.
Lavrov a afirmat că ar fi „contraproductiv să avem o rezoluţie ONU care ar legitima acuzaţiile la adresa Damascului”.
La rândul său, Vladimir Putin a declarat că este gata să repună în vigoare acordul de zbor SUA-Rusia din spaţiul aerian sirian.