După mai mult de şase ore de convorbire dificilă, desfășurată în mare parte tete-a-tete, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan au semnat un memorandum în legătură cu detensionarea situației din zona operațiunii militare din nordul Siriei, împotriva kurzilor sirieni, transmite RRA, citat de Rador.
"Cei doi au făcut o scurtă declarație de presă care nu a fost urmată de întrebări, iar miniștrii de externe, Serghei Lavrov și Mevlüt Çavuşoğlu au dat citire textului Memorandumului, în rusă respectiv turcă. În documentul semnat, cei doi lideri şi-au confirmat sprijinul pentru unitatea politică și integritatea teritorială a Siriei şi asigurarea securității naționale a Turciei, precum și hotărârea de a lupta împotriva terorismului, indiferent de forma pe care o îmbracă.
În acest context, se arată în memorandum, va fi menținut actualul status quo, în zona operațiunii militare turce, între orașele Tel-Abeid şi Ras al-Ayn, pe o adâncime de 32 de km. Începând de mâine, 23 octombrie, ora 12:00, pe partea siriană a graniței dintre Siria și Turcia, dar în afara zonei operațiunii militare turce, vor fi introduse subunități ale poliției militare ruse și Serviciului de frontieră sirian care vor contribui la retragerea formațiunilor forțelor kurde de autoapărare - YPG pe care Turcia le consideră teroriste şi armamentul acestora.
Ele vor trebui să se retragă la o distanță de 30 de km de frontiera Turciei. Retragerea va trebui realizată în termen de 150 de ore calculate de mâine, ora 12:00. Din acel moment, forțele ruse și turce vor asigura patrularea în comun a zonei de frontieră cu Turcia, pe o adâncime de 10 km pe teritoriul sirian, la vest și est de zona operațiunii militare, dar cu excepția orașului Kamîşlî.
Memorandumul Putin - Erdoğan prevede de asemenea că toate formațiunile YPG vor părăsi orașele Manbij şi Tal Rifaat.
Rusia şi Turcia vor lua, împreună, măsuri de prevenire a infiltrării teroriștilor, cât și pentru revenirea de bunăvoie și în condiții de securitate a refugiaților sirieni în zonele respective. De asemenea, Moscova şi Ankara vor crea un mecanism pentru monitorizarea și verificarea implementării memorandumului, analizarea situației și coordonarea acțiunilor.
Memorandumul mai prevede că Moscova şi Ankara vor lucra în continuare la identificarea soluției politice a conflictului sirian, în cadrul mecanismului de la Astana și vor contribui la activitatea Comitetului Constituțional sirian, a cărui lansare trebuie să aibă loc pe 29 octombrie.
Memorandumul nu prevede contacte directe între Ankara şi Damasc, ce rămân mediate de Moscova, dar menționează importanța Acordului turco-sirian de la Adana și disponibilitatea Rusiei de a contribui la realizarea acestuia, în condițiile actuale.
Acordul, semnat în urmă cu 20 de ani, prevede dreptul forțelor turce la operațiuni militare pe teritoriul sirian, împotriva formațiunilor ", a transmis RRA.