Putin și Erdogan – Lovitură LETALĂ la adresa ALIAȚILOR lui Trump. Assad se SALVEAZĂ

Putin și Erdogan – Lovitură LETALĂ la adresa ALIAȚILOR lui Trump. Assad se SALVEAZĂ

În cursul unei conferințe de presă comune, la Soci, Putin și Erdogan au anunțat un proiect comun de „pacificare” a Siriei.

După întâlnirea pe care președinții rus și turc, Putin și Erdogan au avut-o la Soci, și care a durat circa o oră și jumătate, cei doi au organizat o conferință de presă comună, prilej cu care au anunțat revenirea „totală” la nivelul relațiilor bilaterale de dinainte de criză.

„Cu ceva timp în urmă, relațiile noastre bilaterale, după cum se știe, au fost puse la încercare. Acum putem afirma că procesul de restabilire tottală a legăturilor ruso-turce este încheiat. Revenim la un parteneriat de cooperare normal”, a declarat Vladimir Putin, citat de Russia Today.

Cei doi au căzut de acord și asupra unui proiect de instituire a unor zone de „dezescaladare” pentru „pacificarea” Siriei.

Liderul de la Kremlin a spus:

„Poziția noastră comună este că crearea de zone de dezescaladare trebuie să ducă la o mai mare pacificare și la o întărire a regimului de încetare a focului.”

Și Putin a adăugat:

„Dacă există o zonă de dezescaladare, atunci aviația nu va evolua aici, cu condiția să nu existe nici o activitate militară în aceste zone.”

Zonele pe care Putin și Erdogan le-au numit de „dezescaladare” nu sunt altceva decât „zone tampon”, așa cum președintele turc a cerut cu insistență în nordul Siriei.

Motivul oficial invocat de Erdogan pentru o astfel de zonă, a fost necesitatea ca aici să se înființeze tabere de refugiați ai războiului civil, pentru ca ei să nu mai treacă treacă frontiera în Turcia, țara sa fiind suprasaturată de imigranți.

Motivul real este însă ca, printr-o astfel de zonă tampon, să se împiedice unificarea zonelor controlate de kurzi la sud de Turcia și riscul creării astfel a unui stat kurd, văzut de regimul de la Ankara drept cel mai mare pericol la adresa securității sale.

Aceasta deoarece în sudul Turciei, în zona învecinată cu nordul Siriei, trăiește majoritatea populației kurde, care ar putea fi tentată de o unire cu frații lor din Siria și Irak.

Acordul Putin – Erdogan privind zonele tampon este o lovitură puternică pentru forțele kurde, cel mai puternic combatant terestru al ISIS.

Administrația Trump vede în kurzi un aliat important în lupta contra jihadiștilor și mai ales pentru eliberarea Raqqa, fieful ISIS din Siria.

Acest lucru a provocat însă tensiuni între Statele Unite și Turcia, amândouă membre ale NATO. Din cauza raidurilor aeriene ale aviației turce asupra pozițiilor kurde, Pentagonul a fost nevoită să trimită o brigadă de pușcași marini îmbarcați în vehicule blindate Stryker, pentru a asigura protecția aliaților kurzi.

Nu este clar care este poziția Washingtonului față de aceste zone tampon, dar este aproape sigur că Vladimir Putin l-a informat pe Donald Trump despre acest proiect.

Nu este clar nici cum vor reacționa kurzii și dacă vor continua să considere ISIS drept principalul lor inamic, sau vor întoarce armele spre Turcia.

Nu în ultimul rând, dacă Putin a acceptat să îi facă lui Erdogan concesia zonelor tampon, este foarte probabil că el a primit în schimb de la omologul turc promisiunea că acceptă ca Bashar Al- Assad să rămână la putere în Siria, cel puțin pentru moment.