Putin și diamantele însângerate ale Africii

Rusia propune ridicarea interzicerii vânzării diamantelor din Republica Centrafricană, fostă colonie care a stabilit recent legături cu Moscova

Republicii Centrafricană (RCA), țară zguduită de un conflict civil, trebuie să i se acorde o „foaie de parcurs” care să conțină etapele pentru ridicarea suspendării vânzărilor de diamante, a declarat adjunctul rus al Finanțelor, Alexei Moiseev, la Moscova.

„Trebuie să ne asigurăm că diamantele comercializate ilicit sunt transferate pe piața legală, generând venituri pentru oameni și impozite pentru stat”, a spus Moiseev.

„Situația din RCA nu se îmbunătățește și nu mai putem amâna acest lucru”.

Moiseev se referea la așa zisele „diamante însângerate” din RCA, aflate sub embargou internațional, care ajung aproape în totalitatate pe piața neagră.

Restabilirea influenței pe continentul negru

Presiunile rușilor se află în legătură cu noul plan al lui Vladimir Putin de a reinstaura influența din era sovietică pe continentul african, bogat în resurse, în special în diamante.

Putin a fost cel care, în octombrie, a găzduit peste 50 de lideri africani în cadrul primului summit Rusia-Africa. Iar apropiatul său, controversatul om de afaceri Evgheni Prigojin (alias „bucătarul lui Putin) este prezent în 12 țări africane, înclusiv în RCA.

Prigojin este acuzat că se folosește de mercenarii săi (grupul Wagner) pentru a oferi servicii de securitate și politice în țările africane, fiind răsplătit cu diverse facilități cum ar fi drepturi de exploatare minieră.

Diamentele brute și rebelii

Anul viitor, Rusia va prelua președinția rotativă a Procesului Kimberley, un grup de țări și de organizații non guvernamentale care supraveghează comerțul cu diamante pentru a se evita ca grupări armate să profite de ele.

Obiectivul acestui forum este prevenirea întrării „diamantelor de conflict” pe piața internațională.

Potrivit ONU, diamantele de conflict sunt „diamante brute utilizate de mișcările rebele pentru a-și finanța activitățile militare, în special prin tentative vizând răsturnarea guvernelor legitime”.

RCA se află în acest sens pe lista neagră din 2013, chiar dacă embargoul a fost ușor slăbit, trei ani mai târziu, odată cu crearea unor „zone verzi” gestionate de guvern, unde pietrele prețioase sunt extrase.

Rușii nu dorm de grija sărăciei centrafricane

Rusia susține că un export complet al diamantelor centrafricane, ale căror vânzări au scăzut la 39.000 de carate pe an, de la 300.000 de carate înainte de embargou, ar fi în beneficiul „acestei țări sărace” de cinci milioane de locuitori, unde mulți continuă să fie implicați în comerțul ilicit de diamante.

„Nu au de ales și primesc puțini bani pentru munca lor” pentru că bijuteriile de contrabandă se vând la prețuri mult mai mici, a deplâns Moiseev, citat de The Moscow Times. Luna trecută, la plenara Procesului Kimberley, din New Delhi, prezidată de India, s-a decis acordarea guvernului centrafrican dreptul de a elibera certificate de exploatare a diamantelor brute în „zonele verzi”.

Anterior, pietrele prețioase nu puteau fi exportate decât cu aprobarea unei echipe de supraveghere a grupului Kimberley.

Ministerul rus de Finanțe a calificat decizia din New Delhi drept o „primă etapă” către legalizarea diamantelor centrafricane.

„Propunerile noastre nu reflectă interese comerciale”, a spus candid Moiseev. „Știu că unii participanți încep să introducă politica în discuțiile acestei probleme. Mai ales acum, când diamantele ies clandestin din RCA, numeroși sunt cei care profită de situație”.

UE și SUA: lăsați vrăjeala

UE nu va susține ridicarea embargoului din Republica Centrafricană fără o indicație „convingătoare”, inclusiv din partea experților ONU, că diamantele sunt extrase din zone fără conflict și că autoritățile centrafricane pot garanta un „control total” ale exporturilor. Ceea ce nu este cazul la ora actuală”, au declarat reprezentanții europeni.

Departamentul american de Stat a fost și mai clar: activitățile rusești în RCA par a urmări mai degrabă să „exploateze instituțiile fragile ale țării și slăbiciunile statului de drept, decât să sprijine buna guvernare, transparența și o creștere economică sănătoasă”.

Nici UE, nici SUA nu au răspuns la o cerere de comentarii despre propunerea rusă pentru o „foaie de parcurs” care să permită RCA să îndeplinească criteriile pentru ridicarea embargoului.

Jurnaliștii curioși au fost asasinați

Rusia a trimis personal militar în RCA după ce a obținut o derogare de la ONU, anul trecut, pentru a arma și apăra guvernul, care a cerut ajutor după ce Franța a pus capăt unei misiuni de menținere a păcii de trei ani în această țară.

Evgheni Prigojin a trimis mercenarii grupul Wagner și a numit un asociat drept consilier oficial de securitate al președintelui Faustin Archange-Touadera.

La schimb, Prigojin a primit drepturi de exploatare a zăcămintelor de diamante și de aur, potrivit rapoartelor.

Trei jurnaliști ruși care anchetau activitățile lui Prigojin au fost asasinați, anul trecut, în Republica Centrafricană, a acuzat magnatul Mihail Hodorkovski, opozant al lui Putin, care a finanțat deplasarea jurnaliștilor.