Putin, sfidat de militari! L-a umilit în direct, la televiziunea de stat. „Armele nucleare par chiar amuzante”

Sursă: Sjankauskas | Dreamstime.com

Mihail Kodarionok, un colonel rus în retragere, a făcut o evaluare necruțătoare a războiului din Ucraina, în direct, la televiziunea de stat. El a avertizat că miturile potrivit cărora armata ucraineană ar fi demoralizată și în dezordine sunt, „ca să nu spun mai mult, false”. Ucraina ar putea avea în curând un milion de soldați înarmați cu arme occidentale, care sunt gata să „lupte până la ultimul om”, a avertizat acesta.

Narațiunea trâmbițată a presei de stat rusești despre războiul glorios al lui Putin în Ucraina a fost spulberată de un colonel rus în retragere, care a făcut o evaluare neobișnuit de sinceră a situației de pe front și de pe scena mondială.

Mihail Kodarionok, fost comandant al apărării aeriene și absolvent al unora dintre cele mai bune școli militare ale Uniunii Sovietice, și-a folosit tribuna într-una dintre cele mai urmărite emisiuni de discuții din Rusia pentru a avertiza că războiul merge prost și este posibil să se înrăutățească și că, departe de a fi amenințătoare, rachetele nucleare de sabotaj „par de fapt destul de amuzante”.

Avertismentul unui colonel rus privind războiul din Ucraina

Ucraina, a spus el, va mobiliza în curând peste un milion de soldați care vor fi instruiți de Occident și dotați cu arme moderne, gata să lupte și să moară pentru a-și proteja patria împotriva Rusiei. Lăsând la o parte mesajul repetat al moderatoarei propagandiste Olga Skabeyeva, potrivit căruia armata va fi formată în mare parte din recruți, Kodarionok a insistat că modul în care este recrutată o armată este irelevant - ceea ce contează cu adevărat este dorința de a lupta, iar Ucraina „intenționează să lupte până la ultimul om”.

Poziția Rusiei pe scena mondială nu este cu nimic mai bună, a adăugat el, subliniind că „ne aflăm într-o izolare geopolitică totală și că, oricât de mult am urî să recunoaștem acest lucru, practic întreaga lume este împotriva noastră. Și tocmai din această situație trebuie să ieșim”.

Remarcile lui Kodarionok, transmise milioanelor de ruși care până acum au fost hrăniți cu lingurița cu o narațiune despre măiestria armatei lor și slăbiciunea Ucrainei, marchează o ruptură uimitoare cu narațiunea aprobată de stat și îl pune în opoziție extremă cu marionetele Kremlinului aflate de o parte și de alta a sa.

Ucraina este capabilă să înarmeze un milion de oameni

Vorbind în cadrul talk-show-ului care urmează atât de aproape linia Kremlinului încât a devenit cunoscută drept „păpușa de fier a televiziunii lui Putin”, Kodarionok și-a îndemnat colegii de platou să se dezbrace de „tranchilizantele informaționale” și să privească obiectiv situația.

În primul rând, a spus el, zvonurile privind „o cădere morală și psihologică în cadrul forțelor armate ucrainene, care ar fi în pragul unui fel de criză de moral” sunt „ca să nu spun mai mult, false”.

Situația... este că forțele armate ucrainene sunt capabile să înarmeze un milion de oameni”, a adăugat el, care vor fi dotați cu arme occidentale și instruiți cum să le folosească de către armatele care fac parte din NATO. „Așadar, un milion de soldați ucraineni înarmați trebuie să fie priviți ca o realitate a viitorului foarte apropiat”, a spus el.

În cele din urmă, victoria pe câmpul de luptă este determinată de un nivel ridicat al moralului în rândul personalului, care varsă sânge pentru ideile pentru care este pregătit să lupte”, a adăugat colonelul în retragere, potrivit Daily Mail.

Amenințările cu arme nucleare sunt „chiar amuzante”

El a insistat asupra faptului că armele nucleare nu vor contribui prea mult la descurajarea dușmanilor Rusiei și că, de fapt, „par chiar amuzante” când întreaga lume este îndreptată împotriva Kremlinului. Îndemnându-i pe cei din jurul său să „păstreze un simț al realismului”, el a avertizat că „mai devreme sau mai târziu, realitatea istoriei vă va lovi atât de tare încât veți regreta”.

Nu este nici pe departe prima dată când Kodarionok își exprimă îngrijorarea cu privire la conflictul militar. Chiar înainte de începerea războiului, el a scris că ucrainenii „vor lupta ca naiba” pentru a-și apăra țara și că Rusia se îndreaptă spre un conflict mai lung, mai sângeros și mult mai costisitor decât cel pentru care s-a pregătit.

Nu este nici măcar prima dată când se exprimă la televiziunea de stat. Înaintea discursului lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei din 9 mai, el a avertizat că o zvonită mobilizare în masă a trupelor nu va rezolva problemele cu care se confruntă armata rusă.

Dar ultimele sale remarci sunt cea mai lungă și mai profundă analiză a colțului în care Moscova s-a împotmolit singură și par a fi menite să declanșeze o dezbatere despre cum anume își va reveni țara. Ceea ce rămâne neclar - totuși - este dacă cineva, și în special cei de la Kremlin, îl ascultă.