Rusia va pierde între 100 și 150 de milioane de dolari pe zi din cauza faptului că a refuzat acordul discutat în OPEC+ privind reducerea producției, susține vicepreședintele pentru dezvoltarea strategică al Lukoil Leonid Fedun, intervievat de Forbes.
Deși Arabia Saudită a insistat să se reducă producția, când pactul actual privind restricțiile de producție va expira la 1 aprilie, la reuniunea de la Viena nu s-a putut ajunge la niciun acord. Mai mult, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat la sfârșitul ședinței: „Având în vedere decizia luată astăzi, de la 1 aprilie a acestui an, nu trebuie să facem nici noi, nici o țară OPEC sau non-OPEC reduceri de producție".
Unii experți internaționali spun că decizia rușilor este irațională, alții susțin, însă, că motivele Rusiei sunt de natură politică. Ministrul rus Alexander Novak i-a spus omologului său din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, că Rusia nu dorește să reducă și mai mult producția de petrol, chiar dacă epidemia de coronavirus a redus cererea. Kremlinul a decis că menținerea prețului prin reducerea producției ar fi un cadou pentru industria americană de gaze de șist. Explicațiile acestei măsuri aparent sinucigașe vin de la președintele Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al statului rus, Alexander Dynkin: "Kremlinul a decis să sacrifică OPEC + pentru a opri producătorii de gaze de șist din SUA și astfel de a pedepsi SUA pentru încercarea de a bloca Nord Stream 2.(...)
Desigur, să superi Arabia Saudită ar putea fi un lucru riscant, dar aceasta este strategia Rusiei în acest moment - geometria flexibilă a intereselor".
De altfel, Dynkin crede că spre deosebire de restul țărilor din OPEC +, Kremlinul poate suporta șocul scăderii prețurilor. "În Rusia bugetul este mai bine pregătit pentru petrolul mai mic decât acum șase ani. "