Putin se pregătește pentru un „război lung”

Vladimir Putin / Sursa: Arhiva EVZ

Înlocuirea de către Putin a ministrului apărării, Serghei Şoigu, în funcţie de doisprezece ani, de către un economist reflectă ponderea conflictului cu Ucraina asupra finanţelor ţării, scrie Courrier International.

De ce l-a schimbat Putin pe ministrul Apărării

Rusia tocmai a lansat o nouă ofensivă asupra Harkivului, remanierea guvernamentală orchestrată duminică, 12 mai, de Vladimir Putin – o raritate, insistă "The New York Times" – a atras atenția.

Președintele rus, la mai puțin de o săptămână de la învestire, a ales să-și înlocuiască ministrul apărării. Acum Andrei Belousov, economist ca pregătire, va ocupa această funcție, în timp ce Serghei Șoigu, aflat în funcție din 2012, va deveni secretar al consiliului de securitate rus, relatează cotidianul "Novîe Izvestia".

Aceasta este o "remodelare surpriză la vârful puterii ruse", estimează "El Mundo". Dl Şoigu este cunoscut ca un apropiat al dlui Putin, până la punctul de a-l fi însoțit în partide de pescuit în Siberia. "De ce să-l înlocuiască?", întreabă "Sky News". Răspunsul presei britanice:

"În mod clar, Putin este nemulțumit de direcția războiului".

Pentru că dacă, pe hârtie, intrarea în consiliul de securitate pare o promovare pentru viitorul ex-ministru, "în realitate, este o retrogradare", afirmă "Sky".

Revoltă şi corupţie la Kremlin

Dl Șoigu și-a pierdut popularitatea de la începutul invaziei și gestionarea de către el a unui conflict mult mai lung decât se aștepta.

El a fost ținta obișnuită a criticilor lui Evgheni Prigojin, fostul om forte al Wagner, care a condus o revoltă în iunie 2023, înainte de a dispărea într-un accident de avion misterios. Dezvăluirile despre un scandal de corupție în care a fost implicat unul dintre adjuncții săi i-au agravat cazul.

Prin plasarea domnului Şoigu în consiliul de securitate, liderul rus îi permite aliatului său de lungă durată să-şi salveze imaginea, garantând în acelaşi timp prezenţa unui om de încredere în cadrul unui organism puternic, consideră "The Guardian".

Sursa: Arhiva EVZ

Cine este cel ales de Putin pentru Apărare

Dar alegerea înlocuitorului său la Apărare – un civil de 65 de ani, scurtă vreme prim-ministru în perioada Covid și a cărui loialitate față de șeful statului este neîndoielnică – spune şi ea multe despre strategia lui Vladimir Putin față de Ucraina.

"Bugetul Ministerului Apărării și al blocului de securitate a fost până de curând în jur de 3%, apoi a crescut la 3,4% și mai nou la 6,7%. Dar ne apropiem treptat de situația de la mijlocul anilor 1980, când această pondere a cheltuielilor bugetului militar în economie era de 7,4%.

Acest lucru nu este critic, dar este extrem de important", a explicat un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de "Gazeta.ru". Cu alte cuvinte, banii sunt nervul războiului. O treime din bugetul țării ar fi astăzi legată de efortul de război.

A minimiza pierderile

"Este necesar să punem ordine în situația financiară a ministerului. De acum înainte, strategia militară a autorităților ruse este de a minimiza pierderile. Și, pentru aceasta, trebuie să se acorde maximă atenție logisticii", explică consultantul politic Evgheni Mincenko în "Kommersant".

"Washington Post", la rândul său, subliniază dorința de a "reduce corupția endemică" în cadrul ministerului și de a "combate schemele tolerate multă vreme în Rusia, pentru a se asigura că resursele militare cruciale ajung pe front".

În opinia "El País", dl Belousov are "un profil compatibil cu ideea conform căreia Kremlinul plănuiește un război lung". O analiză împărtășită de expertul în relații internaționale Jimmy Rushton, ale cărui comentarii sunt reluate de Radio Free Europe-Radio Liberty: Putin consideră că "victoria în Ucraina va necesita (ca Rusia) să producă mai mult și mai mult timp decât Ucraina și aliații săi occidentali. El se pregătește pentru un conflict de mai mulţi ani".

Putin se teme de înfrângere

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" vrea să vadă în remanierea din weekend "teama de înfrângere' a președintelui rus. "Încă un motiv pentru a ajuta în continuare Ucraina", continuă ziarul german, chiar dacă, "pentru mulți observatori, Rusia are avantaj: militar asupra Ucrainei și politic față de aliații săi occidentali, care au din ce în ce mai multe dificultăţi să facă față duratei războiului".

Abordare diferită, și poate mai de bază, pentru "Moskovskii Komsomoleţ": "președintele are propria sa logică – o logică al cărei sens se rezumă, în general, la următorul gând: în politica rusă și în verticala puterii ruse, există cu adevărat o singură persoană de neînlocuit. Acest om este Vladimir Putin însuși".

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)