Rusia ar putea livra o cantitate mai mare de gaze naturale către statele europene, astfel încât să acopere necesitățile acestora din perioada de criză.
Președintele Vladimir Putin spune că țara sa poate oferi Europei mai mult gaz și respinge ideea că se folosește energia ca armă pentru a-și impune punctul de vedere. Putin a respins speculațiile potrivit cărora țara sa se folosește de energie ca de o armă, spunând că acesta este „un nonsens total”, conform Sky News.
Liderul de la Kremlin a susținut un discurs pe această temă la Forumul internațional „Russian Energy Week”, care se desfășoară la Moscova. El a precizat că țara sa este pregătită să își mărească livrările către Europa, în condițiile în care alți producători le reduc pe ale lor. Aceasta chiar dacă relațiile dintre cele două părți, UE și Rusia nu sunt dintre cele mai prietenești. În acest sens, Vladimir Putin a dat ca exemplu situația situația din timpul Războiului Rece când Uniunea Sovietică a continuat să furnizeze gaze Europei. Deși relațiile dintre Occident și statul comunist erau la cel mai scăzut nivel din toate timpurile.
„Dacă ei (Europa – n. red.) ne cer să creștem și mai mult (livrările – n. red.), suntem gata să creștem și mai mult… Vom crește cu atât cât ne cer partenerii noștri. Nu există niciun refuz, niciunul”, a spus Vladimir Putin.
Ce se va întâmpla cu gazele transportate prin Ucraina
Totodată, Vladimir Putin a arătată că decizia ca Rusia să continue să transporte gaze naturale prin Ucraina, spre Europa de Vest, și după 2024 va ține de situația economică. Și a adăugat este dificil să facă promisiuni privind tranzitul de gaze în condițiile în care Europa intenționează să își reducă consumul de hidrocarburi.
Prețurile gazelor în Europa au atins niveluri record în această lună. Cu toate acestea, Kremlinul a insistat că Rusia nu reține în mod deliberat livrările pentru a exercita presiuni în vederea aprobării rapide a reglementărilor pentru noul gazoduct Nord Stream 2. Această conductă traversează Marea Baltică spre Germania.
Comisia Europeană pregătește un set de măsuri comune
Comisia Europeană a adoptat o serie de recomandări pentru a permite statelor membre să ia decizii pentru a preveni o criză a energiei. Actul Comisiei va fi discutat săptămâna viitoare cu statele membre.
CE propune achiziția de gaze naturale la comun pentru toate statele membre, așa cum s-a întâmplat și cu vaccinurile anti-COVID.
Săptămâna trecută, Spania a propus ca UE să cumpere gaz în comun pentru a profita de puterea pieței unice ce reunește 450 de milioane de consumatori și pentru a crea o rezervă strategică la nivelul UE. Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson a spus că achiziția și depozitarea în comun merită analizate.