Republica Moldova. Un nou personaj afiliat Rusiei, în cuget și simțiri, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale organizate în Republica Moldova, în această toamnă. Este vorba despre Irina Vlah, fosta guvernatoare a republicii autonome Găgăuzia.
Ea le-a transmis un mesaj susținătorilor, pe care i-a îndemnat cala data de 20 octombrie să voteze „NU” la referendumul pro-Europa.
Un nou jucător al Rusiei la alegerile prezidențiale din Republica Moldova
Anunțul intrării în cursa pentru prezidențiale a fost făcut, miercuri, 17 iulie. Ea a promovat ideile Kremlinului, prezente pe buzele tuturor ciracilor Moscovei. A acuzat Moldova că strânge legăturile cu NATO, că alocă un buget prea mare pentru Apărare și că ar trebui să îmbrățișeze zona neutralității.
Tot în acest context, politiciana care a condus Găgăuzia în calitate de bașcană între anii 2015 și 2023, a mai acuzat puterea pro-europeană de „dictatură” și „discriminare” a „teritoriilor locuite compact de cetățeni cu alte viziuni decât ale guvernării”. Dar, ea nu a vorbit explicit despre autonomia găgăuză.
Și-a început cariera în partide pro-ruse, ca PCRM și PSRM, apoi a luat distanță față de ele. Și-a lansat în noiembrie 2023 propria formațiune, numită „Platforma Moldova”.
Cum arată ultimul sondaj
În anunțul despre intenția de a candida la președinție a criticat actuala putere, înfrunte cu președintele Maia Sandu. Vlah a mai menționat că are de gând să se concentreze propriul program „strict pe problemele concrete ale oamenilor”.
Liderul de la Chișinău a spus, în trecut, despre alți contracandidați că unii „reprezintă interesele Kremlinului și ale oligarhilor” și că asemenea candidați „vor mai fi”, conform moldova.europalibera.org.
Conform celui mai recent sondaj de opinie realizat în Basarabia, de în perioada mai-iunie de Institutul Republican Internațional (IRI) din Statele Unite ale Americii (SUA), Maia Sandu ar obține un procent de 37% la alegerile prezidențiale.
Urmată de Igor Dodon, cu 18%. Cu mențiunea că politicianul nu candidează și îl reprezintă pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.
Irina Vlah este creditată cu 4% din voturi.