România vrea să revizuiască directiva UE privind gazele astfel încât toate conductele de pe teritoriul UE, inclusiv cele offshore, să fie de competenţa legislaţiei europene.

Aceste evoluţii ar putea fi bine primite de Polonia, care se opune construirii Nord Stream 2, în special pentru că majoritatea măsurilor pe care Varşovia ar vrea să le vadă incluse în revizuire au fost luate în considerare. "Măsura conform căreia toate noile conducte (de pe teritoriul UE) trebuie să îndeplinească reglementările UE este crucială. Exceptarea Nord Stream 2 de la această reglementare, ceva ce a propus Austria, nu este o posibilitate", a afirmat la postul public de radio un diplomat polonez la Bruxelles, transmite Agerpres.

Construcția a fost deja blocată de două țări, care anterior au prezidat UE – Austria și Bulgaria. Este vorba despre modificarea directivei UE privind gazele, care ar trebui să asigure că toate conductele de gaze din cadrul comunității sunt acoperite de legislația europeană. Oponenții schimbărilor sunt Germania, Olanda și Austria, scrie ziarul Libertatea Cuvântului, de la Cernăuți.

Anterior, Statele Unite au declarat că Nord Stream 2 subminează securitatea Ucrainei. Ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a trimis scrisori unui număr de companii germane, în care a declarat că există riscul de impunere de sancțiuni în legătură cu implementarea proiectului gazoductului rusesc Nord Stream 2. Diplomatul a afirmat că firmele care sprijină construcția „Nord Stream-2” și a conductei de Sud care traversează Turcia, subminează în mod activ securitatea Ucrainei și a Europei. În acelaşi timp, preşedintele Gazprom-ului rus, Alexei Miller, este convins că livrările de gaze prin Nord Stream 2 vor începe conform planului – începând cu 1 ianuarie 2020.

 

Te-ar putea interesa și: