Aceasta este prima deplasare oficială a președintelui rus la omologul și aliatul său belarus după mai bine de trei ani. Proiectul de uniune între cele două țări este din nou în discuție. Coordonarea lor militară se intensifică deja.
Un nou atac cu drone asupra Kievului, exerciții militare comune cu China și... o reuniune la vârf cu aliatul său belarus. În ultimele zile, Vladimir Putin și-a relansat inițiativele politico-militare. La trei zile după ce s-a consultat cu comandanții forțelor sale armate "cu privire la desfășurarea operațiunilor în Ucraina pe termen scurt și mediu", potrivit misterioasei exprimări oficiale, șeful Kremlinului s-a deplasat luni la Minsk pentru discuții cu Alexander Lukașenko.
În program: o "vastă vizită de lucru" cu președintele belarus care, întâmplător sau nu, a ordonat săptămâna trecută o inspecție-surpriză a forțelor sale militare pentru o evaluare generală. Acest lucru a intensificat temerile Kievului cu privire la iminența unei noi ofensive rusești, de data aceasta cu participarea directă a trupelor belaruse.
"Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cu câteva ore înainte de sosirea lui Vladimir Putin la Minsk, Statul Major rus a dezvăluit că armata va participa la manevre "tactice" în Belarus. Fără mai multe detalii, legate de locuri sau date.
În octombrie anul trecut, Minskul și Moscova au anunțat formarea unei forțe "defensive" comune. De atunci, câteva mii de soldați ruși au sosit în această țară vecină atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. La zece luni de la lansarea "operațiunii militare speciale" rusești în Ucraina, potrivit jargonului Kremlinului, Alexandr Lukașenko continuă să repete că nu dorește să trimită militari în Ucraina. Dar, de facto, Moscova folosește teritoriul belarus ca o trambulină pentru a bombarda Ucraina.
Relații complexe
"Acuzații stupide și nefondate", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, negând că Vladimir Putin ar fi mers la Minsk pentru a-l convinge pe Alexander Lukașenko să se implice direct în conflictul din Ucraina. Cei doi președinți, care s-au salutat călduros la începutul întâlnirii lor de luni după-amiază, au de mult timp o relație complexă de tip hochei pe gheață și negocieri tensionate. Este pentru prima dată în trei ani și jumătate când liderul de la Kremlin vizitează personal Minskul, după numeroasele întâlniri din ultimele luni în Rusia și în fostele republici sovietice. În general, tête-à-tête-ul lor este foarte discret, fără conferință de presă la final.
"Rusia și Belarus sunt deschise dialogului cu alte state, inclusiv cu europenii", a declarat Alexander Lukașenko la începutul întâlnirii cu Vladimir Putin, făcând apel la Occident să "asculte vocea rațiunii". Șeful de la Kremlin a insistat asupra cooperării economice dintre cele două țări. În centrul discuțiilor s-a aflat unul dintre subiectele care îi sunt dragi: "evoluția viitoare a relațiilor de alianță". În traducere: integrarea Belarusului în Rusia, un vechi proiect respins de majoritatea belarușilor și contestat în mod regulat de Alexander Lukașenko.
"Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni. Pur și simplu nu ar avea sens", a declarat Putin la o conferință de presă cu omologul său belarus, după discuțiile de la Minsk, lesechos.fr.
Mefiența Minskului este cu atât mai greu de înțeles la Moscova cu cât jumătate din PIB-ul Belarusului depinde de Rusia. Aceasta refinanțează datoriile belaruse și exportă petrol la prețuri mici, pe care Minskul în rafinează și apoi îl exportă la rândul său la prețul pieței. Moscova menține astfel supraviețuirea Belarusului. Și a președintelui său.
(Traducerea Rador)