Cu o rază de acțiune mai mare decât sistemele anterioare, S-400 va proteja spațiul aerian de deasupra Mării Barents de est, unde patrulează submarinele cu rachete balistice rusești.

Pregătirea personalului pentru serviciul de luptă a fost confirmată generalului maior Sergei Moskvichiov, comandantul Diviziei de apărare aeriană a Armatei 45 din cadrul Flotei Nordului.

Noul sistem de rachete antiaeriene S-400 înlocuiește vechiul S-300.
Cu o autonomie de 380 până la 400 km, rachetele S-400 cresc semnificativ spațiul aerian protejat din Arctica rusească, notează The Barents Observer.

Amplasat în apropierea bazei aeriene Rogaciovo, la aproximativ 8 kilometri de colonia din golful Belushia, pe insula Novaia Zemlia din sudul țării, sistemul S-400 poate atinge ținte într-o vastă zonă din estul Mării Barents.

Aceste ape, la vest de Novaia Zemlia, sunt zone de patrulare importante pentru submarinele cu rachete balistice ale Rusiei.

Principalul avantaj al sistemului S-400 față de sistemul mai vechi este capacitatea sa de a angaja ținte în câteva minute. Sistemul său de radar poate urmări un număr mare de ținte „invizibile”, atât avioane cât și rachete.

A 45-a Armată și Forța Aeriană a Flotei de Nord au fost create în decembrie 2015, la un an după ce Rusia și-a creat comanda strategică comună pentru Arctica, cu Flota de Nord drept coloana vertebrală a noii strategii arctice.

Ambițiile Rusiei de a-și folosi forțele militare și pentru întărirea gărzilor de frontieră în Arctica au devenit aproape absurde la începutul acestei săptămâni.

Spre exemplu, micul velier „Pangea” , care urma să preia la bord doi exploratori, a fost oprit de nava militară antisubmarin „Vice-amiral Kulakov” în nordul Mării Barents, între Franz Josef și Novaia Zemlia.
Ulterior, autoritățile ruse au menționat că „Pangea” nu a încălcat legislația țării.