Tensiunile de la granița vestică a Ucrainei determină SUA și NATO să ia decizii importante. După ce Emmanuel Macron a anunțat că este dispus să trimită trupe militare în România, iată că ne putem baza și pe sprijin din partea americanilor. Președintele Klaus Iohannis salută aceste decizii și mărturisește că parteneriatul este una foarte puternic.
Klaus Iohannis, președintele României, a reacționat la declarațiile făcute de omologii săi din SUA și Franța. Aceștia au anunțat public faptul că vor fi alături de statele membre UE în cazul în care Rusia începe atacul împotriva Ucrainei. Șeful statului salută ajutorul militar și susține că parteneriatul strategic România - SUA și solidaritatea NATO sunt puternice.
„Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Iohannis, joi, pe Twitter.
NATO și SUA dispuse să trimită forță militară în România
Mesajul lui Klaus Iohannis a venit la scurt timp după ce Joe Biden, președintele SUA, a anunțat că va crește prezența militară în România și Polonia dacă situația de la frontierele Rusiei escaladează.
„Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden.
Alături de România este și Franța, Emmanuel Macron declarând că este dispus să trimită forțe militare pe teritoriul țării noastre în cadrul misiunilor NATO.
„În această seară Emmanuel Macron a anunţat disponibilitatea Franţei de a participa la o prezenţă militară avansată a NATO în România. Franţa este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris europarlamentarul francez Natalie Loiseanu pe Twitter.
Președintele francez și-a exprimat dorința ca Europa să construiască „o nouă ordine de securitate” cu NATO față de Rusia și a pledat pentru „un dialog sincer și exigent” cu Moscova.
„Următoarele săptămâni trebuie să ne ducă la realizarea unei propuneri europene de construire a unei noi ordini de securitate și stabilitate. Trebuie s-o construim între europeni, apoi s-o împărtășim cu aliații noștri din NATO, apoi s-o propunem spre negociere Rusiei”, a declarat Emmanuel Macron în Parlamentul European la Strasbourg.