Putin, pregătit să umilească Marea Britanie după Brexit. Este doar o chestiune de timp
- Iulia Moise
- 3 ianuarie 2021, 20:02
În următoarele luni, Rusia intenționează să lanseze un atac cibernetic major în Marea Britanie, susține un expert în securitate. Lovitura rușilor se vrea a fi o umilință pentru Regatul Unit în contextul în care țara a părăsit oficial Uniunea Europeană.
În septembrie 2021, rușii sunt chemați la vot pentru a îi alege pe cei care îi vor reprezenta în Parlament. În contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc în luna septembrie, Vladimir Putin, președintele Rusiei, se confruntă cu o scădere a popularității generată de măsurile luate pentru a combate pandemia.
Având în vedere problemele economice pe care epidemia de coronavirus le-a cauzat în Rusia, Putin dorește să implementeze reforme fiscale radicale pentru a încerca să reducă deficitul bugetar. Este destul de probabil ca aceste reforme fiscale să provoace nemulțumiri în rândul populației, Putin ar putea încerca să distragă atenția electoratului prin producerea unor evenimente cu impact în politica externă.
Justin Crump, consultant în domeniul managementului strategiei de risc, a avertizat că Marea Britanie ar putea fi vizată de un atac cibernetic major din partea Rusiei.
„În timp ce China este pragmatică, Rusia a demonstrat deja, prin otrăvirea Yuliei și a lui Serghei Skripal, că este dispusă să facă lucruri care nu sunt în interesul lor doar pentru a umili Marea Britanie”, a spus acesta, scrie express.co.uk.
„Nu ar trebui să fim surprinși dacă încearcă să demonstreze că noi nu suntem pregătiți pentru ceea ce ar urma după Brexit”, a mai punctat acesta.
Rusia, secționată pentru atacul cibernetic care a vizat Parlamentul German
În urmă cu câteva luni, Marea Britanie a sancționat Rusia după ce s-a descoperit că Moscova s-a aflat în spatele unui atac cibernetic asupra Parlamentului German în 2015.
Rusia a negat în mai acuzaţiile, afirmând că este vorba despre „o poveste utilizată în exces”, afirmând că Uniunii Europene îi lipsesc dovezile.
UE a anunţat în Jurnalul Oficial că a adoptat sancţiuni care îl vizează pe Kostiukov pentru atacul în urma căruia au fost obţinute e-mailuri ale biroului parlamentar al Angelei Merkel.
Măsurile UE îl vizează şi pe Dmitri Badin, acuzat că este hackerul care a orchestrat atacul, precum şi aşa-numitul Centru 85, unitatea din cadrul GRU care l-a executat. Acesta mai este cunoscut şi sub denumirea Divizia de servicii speciale a GRU (GTsSS).
În acelaşi timp cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE a informaţiilor privitoare la sancţiunile blocului comunitar, Ministerul de Externe britanic a emis şi el un comunicat, în care precizează că sancţiunile vizează doi ofiţeri ai GRU şi o unitate a acestui serviciu.