Vladimir Putin pare că accelerează testarea „misterioasei sale rachete nucleare hipersonice” cu rază de acțiune potențial nelimitată, conform unor noi imagini din satelit.
Racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, supranumită de experți „Cernobîl zburător”, ar fi fost observată luna aceasta la un sit de testare într-o zonă îndepărtată din nordul Rusiei, relatează The Sun.
Luna asta, un expert a descoperit imagini care ar suprinde cum sunt pregătite temutele rachete cu capacitate nucleară în fostul poligon sovietic de testare nucleară de la Novaia Zemlia, situat la Cercul Arctic.
Conform imaginilor, rezervorul de transport al rachetei Burevestnik a fost mutat recent în fața șinelor de lansare de la Pankovo. Nave de sprijin au fost, de asemenea, trimise la locul de desfășurare, inclusiv uriașa navă de marfă cu propulsie nucleară Sevmorput.
Analistul militar Tony Roper, care urmărește de ani de zile poligonul, a obținut noi imagini prin satelit la sfârșitul săptămânii trecute, pe care le-a distribuit pe site-ul său.
Imaginile, preluate dintr-o captură spațială surprinsă de Airbus pe 16 septembrie, ar arăta că Burevestnik este pregătit pentru lansare la baza Pankovo.
O canistră, asemănătoare cu una văzută anterior într-un videoclip publicat de Ministerul rus al Apărării, poate fi văzută lângă șine, pe o rampă de lansare acoperită de un adăpost retractabil.
Alte îmbunătățiri mai mici ale infrastructurii par să fi fost adăugate în jurul bazei în timpul verii. Printre acestea se numără un nou debarcader pe țărm, unde echipamentele sunt debarcate de pe navele din Marea Barents, înainte de a fi transportate la bază.
De asemenea, drumul spre bază a fost îmbunătățit, fiind ridicate și clădiri noi, adăposturi și platforme de beton.
Raheta Burevestnik, anunțată public în martie 2018
Racheta Burevestnik sau SSC-X-9 Skyfall, potrivit codificării NATO, a fost anunțată public în martie 2018 de către președintele Putin în discursul său anual către națiune, alături de alte cinci așa-numite „super arme”. Se crede că temuta rachetă - care înseamnă „pasărea furtunii” în limba rusă - ar fi fost testată cu succes pentru prima dată în ianuarie 2020.
Finalizarea ei era așteptată în 2025, dar anumite surse sugerează că dezvoltarea sa a fost accelerată în contextul războiului în curs de desfășurare din Ucraina. Racheta cu rază foarte lungă de acțiune, cu propulsie nucleară, a fost descrisă de autoritățile militare americane în 2021 ca fiind o „armă unică cu capacitate de rază de acțiune intercontinentală”.
Este proiectată pentru a transporta un focos nuclear, în timp ce reactorul nuclear încorporat, de dimensiuni reduse, se presupune că permite o rază de acțiune mult mai mare decât orice rachetă de croazieră non-balistică anterioară. Teoretic, miezul de energie nucleară i-ar putea permite să zboare în jurul lumii de mai multe ori înainte de a-și atinge ținta.
Președintele rus a catalogat-o „un tip de armament radical nou”, cu „rază de acțiune nelimitată și capacitate de manevră nelimitată”.
De asemenea, poate urma o traiectorie de zbor plană la altitudini extrem de joase, ceea ce o face „invizibilă”, deoarece zboară sub raza de acțiune a majorității sistemelor de detectare a rachetelor.