International
Putin, politică de la distanță, chiar și cu ministrul de Externe al Rusiei. Diplomatul, tratat la fel ca președintele Franței
Sursa: EPA/POOL MANDATORY CREDIT
Într-o întâlnire avută cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, președintele Rusiei a optat pentru discuții la o masă la fel de mare ca cea utlizată de Putin la întâlnirea de săptămâna trecută avută cu Emmanuel Macron, președintele Franței, Despre masa utilizată în dialogul Putin-Macron, presa internațională afirmase că era un simbol al răcelii cu care a fost tratat Macron la Moscova.
În urma imaginilor care au făcut obiectul unor speculații în presa internațională, s-a dedus faptul că Vladimir Putin și Emmanuel Macron au avut o discuție rece, distantă, neimplicată, la întâlnirea de la Moscova de săptămâna trecută.
Întâlnirea dintre președintele rus și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, vine să dezmintă speculația aceasta, căci masa prevăzută în protocolul întâlnirii era una lungă, cei doi poziționându-se la o distanță considerabilă.
Ce s-a stabilit în urma întâlnirii ruso-franceze cu privire la securitatea Europei
Dacă acordul – convenit luni, în cursul discuțiilor cu omologul său francez, Emmanuel Macron – e confirmat de Putin, asta ar duce la o detensionare a situației din regiune după ce Rusia și-a comasat peste 100000 de soldați la frontierele sale cu Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Financial Times că Putin și Macron sunt „dispuși să își continue dialogul” pe tema propunerilor Franței, dar discuțiile mai trebuie încă să potolească temerile Moscovei. Marți, el le-a spus reporterilor că Putin și Macron mai au încă de discutat pentru a se ajunge la un acord.
„Este imposibil, pentru că Franța este membră a UE și a NATO, unde ea nu deține conducerea. O altă țară din organizație deține poziția de lider. Așadar, cum am putea vorbi despre vreun acord?”, a spus Peskov, potrivit ft.com.
Țările occidentale nu iau destul de în serios temerile Rusiei legate de securitatea sa
În această lună, Rusia și Belarus participă la niște ample manevre militare, în care sunt mobilizați aproximativ 30.000 de militari ruși. Peskov a spus că forțele ruse, dintre care, în ultimele săptămâni, unele au venit chiar și de pe coasta Pacificului, vor pleca la finalul manevrelor, dar a refuzat să precizeze și data retragerii.
Întrebat despre o presupusă propunere franceză de a i se acorda Ucrainei un statut de neutralitate, de felul celui avut de Finlanda în cursul Războiului Rece, Peskov a spus că angajamentul Kievului de a recuceri Peninsula Crimeea echivalează cu o ‚definlandizare’ și a avertizat că țările occidentale nu iau destul de în serios temerile Rusiei legate de securitatea sa.
„Deocamdată, bineînțeles, nu putem spune că ne-am îndrepta spre o soluție”, a spus Peskov. „Tensiunile sunt în creștere pe zi ce trece… astfel încât o dezescaladare este într-adevăr foarte necesară”.
Putin s-a arătat combativ și critic față de NATO
În decursul conferinței de presă desfășurate după cele cinci ore de discuții, nici Putin și nici Macron nu s-au referit direct la un acord, deși președintele Franței a spus că Putin l-a asigurat că dorește să discute despre o dezamorsare a situației.
Putin s-a arătat combativ și critic față de NATO, învinuind Occidentul și Ucraina de apariția acestei crize, dar a spus că Rusia „va face tot posibilul pentru a ajunge la un compromis care să fie acceptabil pentru toată lumea” în privința securității europene.