PUTIN poate invada ŢĂRILE BALTICE în doar TREI ZILE. Un scenariu sumbru al experţilor miltari americani detaliază înfrângerea zdrobitoare a NATO de către RUSIA în estul EUROPEI

PUTIN poate invada ŢĂRILE BALTICE în doar TREI ZILE. Un scenariu sumbru al experţilor miltari americani detaliază înfrângerea zdrobitoare a NATO de către RUSIA în estul EUROPEI

Analiştii militari apreciază că Rusia ar putea să cotropească aliaţii NATO din Estul Europei în doar trei zile în condiţiile în care strategia Alianţei Nord-Atlantice în regiune a rămas neschimbată de la preluarea Crimeei de către Rusia. Scenariile de război gândite de un grup de specialişti americani au ajuns la aceeaşi sumbră concluzie: Rusie nu ar avea nevoie decât de 36 sau cel mult 60 de ore să treacă cu cele 27 de batalioane blindate ale sale peste cele 12 slab înarmate ale NATO şi să ocupe Ţările Baltice.

Cel mai probabil, explică studiul realizat de americani, Rusia va ataca Letonia pe două direcţii, trimiţându-şi batalioanele puternic înarmate prin nord şi sud. Acestea vor avansa fără probleme, respingând rapid batalioanele letone şi ale NATO şi preluând relativ uşor capitala Riga.

Restul batalioanelor ruseşti va traversa apoi lacul de acumulare Narva spre Estonia pentru a prelua controlul asupra regiunii de nord-est înainte de a ţinti capitala Tallinn.

NATO ar fi nevoită să-şi concentreze toate forţele pentru recuperarea capitalelor Riga şi Tallin, unde ar ajunge însă cu întârziere (distanţele sunt mult în favoarea Rusiei). În cele din urmă, Vestul ar fi în situaţia de a lansa un tardiv atac nuclear, scrie dailymail.co.uk, care citează raportul “Reinforcing Deterrence on NATOs Eastern Flank – Wargaming the Defense of the Baltics” (întocmit de Rand Corporation, organizație de tip think tank care a fost fondată cu scopul inițial de a efectua cercetare și analiză pentru forțele armate ale Statelor Unite). Rezultatele ar fi, bineînţeles, dezastruoase pentru NATO, concluzionează autorii studiului.

Practic, raportul vrea să atragă atenţia că forţele terestre ale NATO, din regiune, nu se pot compara cu cele ale Rusiei în momentul de faţă.

În scenariul pe care se bazează studiul, efectuat între 2014 şi 2015, forţele NATO ar avea la dispoziţie o săptămână pentru a apăra Europa de Est. Nici măcar o combinaţie între trupele baltice şi americane terestre, pe de-o parte, şi forţele aeriene americane, pe de alta, nu ar fi putea să ţină Rusia în loc.

Şapte din cele 12 batalioane de luptă ale NATO din Europa de Est sunt, de fapt, trupele interne ale Estoniei, Letoniei şi Lituaniei. Au o singură flotă blindată, un batalion de tancuri Stryker şi niciun tanc de asalt, susţine raportul. Deşi puterea aeriană a NATO ar putea oferi o apărare viabilă, ar fi totuşi inutilă în condiţiile în care forţele terestre ar fi zdrobite de cele ale Rusiei.

Rezultatele estimate de acest raport nu lasă loc de ambiguităţi: în situaţia actuală, NATO nu poate apăra teritoriul celor mai expuşi dintre membrii săi iar “o înfrângere atât de rapidă ar lăsa Alianţei un număr limitat de opţiuni, toate mizerabile”.

Studiul susţine că evitarea acestei situaţii catastrofale nu necesită un “efort herculian”: artileria şi forţele aeriene din regiunea blatică să fie susţinute de şapte detaşamente – trei dintre ele puternic blindate –iar atacul rusesc asupra Ţărilor Baltice ar putea fi respins rapid. Costurile? Specialiştii estimează că ar fi nevoie de 2,7 miliarde de dolari anual.  Coincidenţă sau nu, raportul cu pricina a apărut exact în ziua în care administraţia Obama şi-a declarat intenţia de a-şi spori de patru ori bugetul alocat trupelor şi dotărilor NATO din Europa de Est (în prezent de 789 milioane de dolari), pentru a descuraja potenţiale agresiuni viitoare ale Rusiei în regiune.

CITEŞTE şi Statele Unite înarmează până-n dinţi Europa de Est. Americanii scot din buzunar miliarde de dolari ca să apere România, Ungaria şi Ţările Baltice de Rusia lui Vladimir Putin