Care este strategia de viitor a Ungariei? Această întrebare macină opinia publică internațională de la începutul celui de-al patrulea mandat al premierului Viktor Orban. Șeful Guvernului pare că se îndreaptă către militarizare, arogându-și, între timp, mai mult control asupra serviciilor secrete din stat.
În primul rând, Orban a anunțat că vrea să dubleze bugetul pentru armată, în următorii ani.
Orban a vorbit despre acest plan, la ceremonia de investire în funcție a noului șef al Statului Major al armatei, generalul Ferenc Korom, care îl înlocuiește pe cel desemnat să fie noul ministru al Apărării, Tibor Benko, potrivit Daily News Hungary.
În timpul ceremoniei, Orban a susținut că armata este unealta principală a unui stat puternic.
„O națiune care este incapabilă să se apere nu merită să fie una”, a spus demnitarul.
Premierul a reamintit că, după schimbarea cu succes a Constituției, implementarea politicilor vizând diaspora maghiară, concentrarea pe economiei și susținerea familiei, actualul Guvern va fi constituit în jurul ideii de optimizare a securității naționale. Bugetul armatei va fi dublat, în următorii ani, în acest sens, a adăugat Orban. Aceasta este un alt aspect important, care merge înspre a consolida politica socială pentru grupurile care îl votează pe Orban.
În al doilea rând, celălalt plan major al Executivului vizează o reformă a serviciilor secrete din stat. Astfel, Ungaria ar vrea să renunțe la sistemul concurenței între agențiile de informații, pe care îl consideră vechi și contraproductiv. Astfel, viziunea ministrului de Interne Pinter Sandor, de a avea serviciul civil integrat în serviciul de contraspionaj, pare mai aproape ca oricând. Serviciile rămân, într-o manieră instituțională, separate: Oficiul de de Informații trece în subordinea Externelor, în timp ce serviciul de contraspionaj, numit Oficiul de Protecție a Constituției, rămâne la Interne. Totuși, ambele sunt în subordinea lui Pinter Sandor, având în vedere calitatea sa de vicepremier pe probleme de securitate națională.
Orban ar vrea ca aceste servicii să funcționeze mai extensiv, culegând informații care să funcționeze în direcția promovării intereselor economice ale statului, incluzând aici și direcțiile vizate de sectorul privat. Tactica este similară cu aceea a spionajului economic, folosită de serviciile secrete ruse, semnalând o apropiere din ce în ce mai mare a lui Orban de modelul expus de președintele rus, Vladimir Putin, comentează Zoom în ancheta publicată.