Putin a respins solicitarea Iranului de a achiziționa sisteme antiaeriene S-400, de teama unor tensiuni suplimentare în Orientul Mijlociu.
Solicitarea Teheranului a fost refuzată de președintele Vladimir Putin, au declarat două surse bine informate, dintre care un înalt oficial rus, pentru Moscow Times.
Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a vizitat Moscova pe 7 mai, ocazie cu care a formulat respectiva solicitare.
Ministrul rus de Externe nu a dorit să comenteze această informație, iar responsabilii iranieni nu au putut fi contactați, dat fiind că weekendul în țările islamice începe joi, notează site-ul moscovit.
Vânzările de sisteme de rachete S-400 au creat deja suficiente controverse în Orientul Mijlociu. Turcia, membră a NATO și aliată a Statelor Unite, riscă sancțiuni din partea administrației Trump pentru că a acceptat să cumpere astfe de baterii antiaeriene.
Reacția lui Putin la cererea Iranului arată delicatul echilibru de forțe din Golful Persic, unde tensiunile între Republica Islamică pe de o parte și Statele Unite și aliații lor arabi pe de alta au ajuns până în pragul unei confruntări militare.
Președintele Donald Trump a decis luna aceasta să trimită contingente suplimentare de militari americani în regiune, după ce Statele Unite au acuzat Iranul de atacuri împotriva instalațiilor petroliere saudite și împotriva a patru nave.
Oficialii iranieni au negat orice implicare.
Rusia și Iranul și-au consolidat legăturile politice și militare în ultimii ani, deși există semnale că Moscova încearcă să reducă progresiv influența Teheranului în Orientul Mijlociu, căutând astfel să-și protejeze propriile relații cu alte puteri din regiune, precum Arabia Saudită și Israel.
„Orice întărire reală sau imaginară a Iranului poate duce la o escaladare. Dacă Rusia într-adevăr a refuzat o astfel de solicitare a Iranului, aceasta înseamnă că Rusia vrea să continue să își îmbunătățească relațiile cu Arabia Saudită și cu Israelul, păstrând o șansă de negociere cu Trump”, a declarat Ruslan Pukhov, șeful Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova.
„Dacă Rusia ar decide să livreze Iranului sisteme S-400, aceasta ar însemna o provocare directă la adresa Arabiei Saudite și a Israelului, deci ar fi împotriva intereselor naționale ale Rusiei.”
Rusia este una dintre țările care sprijină acordul nuclear din 2015 privind programul nuclear al Iranului, pe care Statele Unite l-au abandonat anul trecut, reimpunând sancțiuni economice Teheranului.
Moscova și Teheranul l-au sprijinit împreună pe președintele Bashar Al-Assad să rămână la putere în Siria după opt ani de război civil.
S-400 este un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă perfecționat capabil să lovească ținte aflate la distanțe de 400 de kilometri.