Președintele Franței, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, au discutat marţi la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin despre reinstaurarea păcii în Ucraina, căile de încetare a ostilităţilor în Siria şi problema nucleară iraniană, relatează agenţiile Xinhua şi Reuters.
Într-un comunicat difuzat marţi seara, precizează Xinhua, Palatul Elysee a indicat că Macron şi Merkel au subliniat „că a venit timpul de a opta pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei, care se răsfrânge asupra relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană”.
Ei au făcut de asemenea apel la Rusia să ia măsurile necesare pentru a crea condiţii favorabile pentru dialog şi să respecte angajamentul de a pune în aplicare acordul de pace de la Minsk.
Exprimându-şi „profunda preocupare” în legătură cu cea mai recentă ofensivă militară a guvernului sirian în nord-vestul ţării, Macron şi Merkel i-au cerut lui Putin să respecte armistiţiul în Idlib şi reglementările internaţionale referitoare la folosirea armelor chimice.
Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, citat de Reuters, preşedintele rus i-a informat pe Macron şi Merkel în legătură cu eforturile împreună cu Turcia privind stabilizarea situaţiei în nord-vestul Siriei, protecţia civililor şi neutralizarea ameninţărilor teroriste.
„O atenţie specială a fost acordată perspectivelor de formare şi lansare a unei comisii constituţionale, luând în considerarea acordurile încheiate în octombrie 2018 la un summit în format de patru (Rusia, Turcia, Germania şi Franţa) la Istanbul. Cei trei lideri au convenit să continue eforturile de coordonare în cadrul unei soluţii politice privind criza siriană, pe baza Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, în conformitate cu principiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei”, se precizează în comunicatul Kremlinului.
Referitor la tensiunile crescânde dintre Iran şi SUA, cei trei lideri au reamintit angajamentul lor total de prezervare a acordului din 2015 privind programul nuclear iranian, pe care l-au descris drept „un element important al regimului internaţional de neproliferare nucleară”. „În contextul actual de creştere bruscă a tensiunilor, este important de a se evita orice acţiune care ar putea genera o escaladare” a situaţiei, au conchis ei.