Putin a promulgat legea privind „suveranitatea Internetului”
- Ilinca Drago ș
- 2 mai 2019, 18:50
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea care extinde controlul guvernului asupra Internetului. Această lege permite autorităților să-și facă propria rețea de internet și să dețină un control mai bun asupra site-urilor accesate de cetățeni.
Legea promulgată de Putin va intra în vigoare în luna noiembrie și prevederile privind apărarea criptografică a informațiilor şi sistemul național al numelor domeniilor vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, informează cnn.com.
Criticii au tras un semnal de alarmă în ce privește noua lege privind „suveranitatea Internetului”, aceștia susține că legea va duce la cenzurarea Internetului din Rusia.
Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat pe 11 aprilie, în a doua lectură o lege a „Internetului suveran”. Prin această lege internetul rusesc ar fi „decuplat” de la rețea. Legea a fot votată cu 320 de voturi pentru și 15 împotrivă.
Prin legea „Internetului suveran” traficul de internet va fi redirecționat prin anumite puncte controlate de stat și fi creat un Domain Name System autohton.
Sub acestă legislație, Rusia s-ar putea deconecta de la serverele străine „în cazul în care există amenințări asupra rețelelor de comunicare”.
Prin acest control al internetului va fi asigurată o monitorizare activă a activității cetățenilor în mediul online. Legea „Internetului suveran” asigură controlul autorităților asupra întregului trafic de internet din Rusia. Aceasta va elimina necesitatea ca datele să fie trimise și primite de la serverele străine.
Acest control guvernamental asupra internetului ar putea duce la monitorizarea traficului și la cenzurarea anumitor site-uri.
Traficul de date va fi redirecționat doar prin puncte aprobate sau administrate de Roskomnazor, autoritatea care se ocupă de reglementarea comunicațiilor în Rusia.
Cei de la Freedom On The Net susțin că „libertatea internetului a scăzut în Rusia pentru al șaselea an consecutiv, ca urmare a eforturilor guvernului de a bloca aplicația de mesagerie criptată Telegram, dar și ca urmare a adoptării a numeroase propuneri legislative care vizează anonimatul online și creșterea cenzurii”.
Conform publicațiilor rusești, majoritatea rușilor se opun legii „Internetului suveran”, dar lui Putin nu ține cont de preferințele lor.