Evenimentul Zilei > International > Putin lansează din nou rachetele. Care a fost ținta sa de această dată?
Putin lansează din nou rachetele. Care a fost ținta sa de această dată?

Putin lansează din nou rachetele. Care a fost ținta sa de această dată?

Forțele nucleare strategice rusești au început un exercițiu de amploare în zona arctică

Mai multe zone din Marea Barents sunt închise, fiind în pregătire trageri cu rachete balistice de pe submarine, în perioada 15 – 17 octombrie.

Administrația porturilor arctice din vestul Rusiei a emis avertismente care indică zonele în care navele civile vor rămâne îndepărtate pentru următoarele trei zile.

Titurile cu rachete balistice fac parte dintr-un exercițiu major al Forțelor nucleare strategice ale Rusiei.
Ministerul Apărării din Moscova a anunțat luni că exercițiul va implica cinci submarine, 105 aeronave, 213 lansatoare de rachete și 12.000 de soldați.

Săptămâna trecută, 15 nave ale marinei militare au părăsit Severomorsk pentru a se îndrepta spre Marea Barents, a anunțat Cartierul General al Flotei de Nord pentru The Barents Observer.

Ambele nave pot asigura apărarea manevrelor sau pot participa direct la exercițiu.

Între ele se află și crucișătorul greu cu propulsie nucleară „Petru cel Mare”.

„În timpul exercițiilor, vor fi lansate rachete de croazieră și balistice de diferite tipuri , în zonele de tir din Pemboi, Chizha și Kura”, a declarat ministerul rus al Apărării, citat de TASS.

Plaja de teste militare Pemboi este în partea de nord a Republicii Komi și a fost utilizată în mod tradițional ca țintă pentru rachetele de croazieră lansate din aeronave.

Plaja de testare Chizha este situată în Capul Kanin, în partea de nord a Oblastului Arkhangelsk, pe coasta Mării Barents.

Poligonul Kura este situat în partea de nord a Peninsulei Kamceatka din Orientul Îndepărtat.

Anunțul acestui exercițiu cu rachete strategice vine în contextul în care ONU discută despre controlul armelor nucleare.

Noul acord START, care limitează numărul de lansatoare și focoase, expiră în 2021.

Rusia a subliniat importanța extinderii tratatului, în timp ce Statele Unite au spus că nu vor lua o decizie dacă-l vor prelungi sau nu decât anul viitor.