Președintele Vladimir Putin își asigură supremația în Federația Rusă, chiar și după expirarea mandatului de șef al statului, prin modificarea Constituției. Duma de Stat a votat în unanimitate proiectul de lege inițiat de de liderul de la Kremlin referitoare la puterea de stat, considerat o tentativă de prelungire a puterii.
Analiştii ruşi consideră că votul Dumei de Stat în favoarea proiectului de lege inițiat de Vladimir Putin i-ar putea asigura acestuia puteri sporite, chiar și după expirarea mandatului de președinte. Parlamentarii ruși analizează proiectul amendamentelor la Constituția țării, considerat o tentativă de prelungire a puterii lui Putin.
Duma de Stat a Rusiei a votat în unanimitate, joi, în prima lectură, de fond, proiectul de lege inițiat de președintele Vladimir Putin ce prevede revizuirea unor clauze-cheie ale Constituției referitoare la puterea de stat transmite Radio România Aăctualități (RRA).
Reforma, inițiată de liderul rus cu patru ani înaintea expirării mandatului său prezidenţial, lansează procesul complex al „marelui transfer” - cum îl numesc analiştii ruşi -, care, simplificând, înseamnă asigurarea succesiunii la putere în condiții de stabilitate politică, economică și socială.
Proiectul de lege, în forma actuală, conține amendamente la 22 de articole ale legii fundamentale şi are la bază propunerile formulate de președintele rus săptămâna trecută, în mesajul său către Adunarea Federală. Textul final ar urma să țină cont și de propunerile parlamentarilor, ca și ale grupului de lucru pentru redactarea amendamentelor, înființat de președintele Putin, dar probabil și de reacția elitelor și a opiniei publice.
Proiectul de lege ar urma să fie discutat, în lectura principală, pe 11 februarie, iar în final va fi supus unui așa-numit vot popular. Statutul şi procedura acestui vot urmează să fie stabilite de grupul de lucru.
Cele mai importante schimbări prevăd transferul către parlament și guvern a unor funcții-cheie deținute până acum de șeful statului. Astfel, candidatul la funcția de premier, propus de președinte, va trebui aprobat, și nu doar avizat, ca până acum, de Duma de Stat. Premierul va avea dreptul să nominalizeze el majoritatea miniștrilor, care, de asemenea, vor trebui aprobaţi de camera inferioară.
Președintele nu va putea respinge candidații aprobaţi de parlament, dar își păstrează dreptul de a demite premierul și miniștrii și de a numi șefii ministerelor de forță, care vor rămâne în continuare în subordinea lui directă. Un amendament-cheie limitează numărul de mandate prezidențiale ce pot fi deținute de aceeași persoană la două în total, în loc de două consecutive, ca în prezent.
Astfel Vladimir Putin nu va mai putea candida la un nou mandat prezidențial după expirarea, în 2024, a celui actual. Unii experți afirmă că el va prelua conducerea noului Consiliu de Stat, care, conform altui amendament, va fi instituționalizat în legea fundamentală.
Unii comentatori, ce reflectă posibile opinii ale unor grupări de influență de la vârful puterii, susţin că inițiativele intempestive ale președintelui Putin, ca şi ritmul-record de implementare a acestor măsuri, creează la nivelul elitelor confuzie și îngrijorări legate de propriul viitor.
Potrivit acestora, reformele ar putea demonta faimoasa verticală a puterii, creată de Putin, cu riscul diluării autorităţii centrale legale şi apariţia unor centre de putere concurente, situaţie care în trecut a avut pentru Rusia urmări distructive