Rusia a continuat să-și mărească arsenalul strategic de focoase nucleare, deși numărul acestora va trebui micșorat, pentru a fi în conformitate cu acordul de reducere încheiat cu Statele Unite pe cinci ani și care va intra în vigoare în 2018, arată cifrele publicate de Separtamentul de Stat.
Potrivit Noului START (Strategic Arms Reduction Treaty), numărul de focoase nucleare strategice desfășurate de Rusia și Statele Unite trebuie redus până la 1550 de fiecare parte, până la data intrării în vigoare a acestuia, în februarie 2018.
Statele Unite și-au redus stocul de focoase strategice la 1481, de la 1790, câte deținea Washingtonul, când noul START a fost negociat în 2011.
Între timp, Moscova și-a sporit numărul de focoase desfășurate pe rachete balistice la 1735, față de 1566 câte avea în 2011. Majoritatea focoaselor nucleare au fost adăugate anul trecut: la 1 martie 2015, Rusia deținea 1582 de focoase.
Adjunctul secretarului pentru controlul armamentului din Departamentul de Stat, Frank Rose, a acuzat săptămâna trecută Moscova că încalcă o serie de acorduri de după Războiul Rece, deși a recunoscut că printre ele nu se află și Noul START.
Potrivit Financial Times, Rose a declarat:
„Opinia mea personală este că Rusia nu mai pune preț pe această arhitectură de securitate, creată la sfârșitul Războiului Rece.”
Oficialul american a menționat retragerea Rusiei din Tratatul pentru Forțele Armate Convenționale din Europa și informațiile despre testarea de către Moscova a unor rachete balistice cu rază medie de acțiune, ceea ce ar fi în contradicție cu Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie din 1987.
Hans Kristensen, expertul în controlul armamentului, de la Washington, susține la rândul său că creșterea spectaculoasă cu aproape 200 de focoase nucleare a arsenalului Moscovei, față de 2011, este cauzată de înzestrarea flotei Rusiei, anul trecut, cu submarine Borei din clasa III, dotate cu rachete balistice.
Însă Kristensen este mai optimist:
„Cu toate acestea, ne așteptăm ca Rusia să ajungă la limita perfectată în Tratat în 2018. Creșterea temporară a focoaselor nucleare este cauzată de fluctuațiile create de programul de modernizare al armatei Rusiei, care retrage armele datând din epoca sovietică și le înlocuiește cu tipuri noi.”
Arsenalul Rusiei de lansatoare strategice – un alt tip de arme care trebuie redus potrivit Noului START - numără cu 220 mai puține decât Statele Unite, potrivit lui Kristensen. Washingtonul trebuie să distrugă 41 de lansatoare pentru a respecta Noul START.