Putin îşi pregăteşte revenirea la Kremlin

Propunerea lui Dmitri Medvedev de extindere a mandatului prezidenţial la şase ani în loc de patru deschide calea alegerilor anticipate.

Propunerea preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, de prelungire de la patru la şase ani a mandatului prezidenţial, are drept scop pregătirea reinstalării la Kremlin a lui Vladimir Putin, relatează AFP, citând presa rusă. Potrivit ediţiei de ieri a publicaţiei „Vedomosti“, care citează surse de la Kremlin, anunţul făcut de Medvedev miercuri, în primul său discurs despre starea naţiunii, este parte a unui plan care vizează reocuparea primei funcţii în stat de către actualul premier.

„Planul includea desemnarea unui succesor care să pună în practică modifică rile constituţionale şi reformele sociale nepopulare pentru ca Putin să poată reveni la Kremlin pentru o perioadă îndelungată de timp“, comentează cotidianul economic, citând surse anonime.

„Medvedev ar putea demisiona motivând că, din cauza amendamentelor constituţionale, alegerile pot avea loc în 2009“, subliniază cotidianul rus, apreciind că autorul acestei strategii este Vladislav Surkov, unul dintre consilierii lui Putin.

Purtătorul de cuvânt al premierului, Dmitri Peskov, a răspuns evaziv în faţa acestor speculaţii. „Din câte ştiu, nu sunt programate alegeri anul viitor. Vladimir Vladimirovici (Putin) este premier şi vrea să ocupe această funcţie în continuare. Dmitri Anatolevici (Medvedev) vrea să ocupe funcţia de preşedinte“, a declarat acesta. „Mandatul prezidenţial abia a început. Este imposibil să vorbim despre aşa ceva acum“, a adăugat Peskov, întrebat dacă Putin examinează posibilitatea unei noi candidaturi la viitoarele prezidenţiale.

„Campania electorală a lui Putin a început deja, în linii mari“, a dezvăluit însă una dintre sursele citate de „Vedomosti“, subliniind că premierul va rosti un discurs cu un pronunţat accent electoral pe 20 noiembrie, cu ocazia congresului partidului Rusia Unită. Îngrijorare la NATO

Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată de eventuala amplasare de rachete balistice ruse în enclava Kaliningrad, subliniind, prin vocea unui purtător de cuvânt, că o astfel de manevră contravine acordurilor internaţionale care reglementeză controlul armamentului. „Dacă s-ar confirma, acest lucru ar generea preocupări serioase privind conformitatea sa cu dispoziţiile actuale privind controlul armamentului“, a declarat miercuri sursa citată. Comisia Europeană vrea parteneriat cu Rusia   Executivul european a pledat miercuri pentru reluarea negocierilor privind semnarea unui nou acord de parteneriat cu Rusia, în pofida opoziţiei manifestate de Polonia şi Lituania din cauza prezenţei militare ruse în regiunile separatiste georgiene. „Aceste negocieri trebuie să continue“, se arată într-un comunicat remis de Comisia Europeană.