Regele Salman al Arabiei Saudite a fost primit ieri la Kremlin de Vladimir Putin. Un eveniment fără precedent. Apropierea dintre Moscova și Riad răstoarnă toate jocurile din Orientul Mijlociu. Și nu numai. Am putea asista la o conciliere istorică între cele două mari taberele ale Islamului
Cu doar doi ani în urmă, o vizită a suveranului saudit la Moscova ar fi fost de neimaginat: Rusia și regatul din Golf se situau de decenii pe poziții antagonice în aproape toate conflictele regionale sau economice, inclusiv prețul petrolului.
O ofensivă diplomatică lansată cu mai multe luni în urmă de Ministerul rus de Externe condus de abilul Serghei Lavrov, ca și ambițiile tânărului (32 de ani) prinț moștenitor al coroanei saudite, Mohammad bin Salman, conducătorul de facto al politicii externe a Riadului, au dus la o spectaculoasă aplanare a animozităților.
Dezghețul dintre cele două țări a fost parafat joi, cu ocazia primei vizite din istorie a unui suveran saudit la Moscova.
Nu mai puțin de o sută de oameni de afaceri îl însoțesc pe regele Salman, în această vizită de trei zile, urmând a fi semnat un acord pentru crearea unui fond de investiții de un miliard de dolari. Acest lucru dovedește dorința Arabiei Saudite de a ieși din șabloanele sale economice de până acum, de țară dependentă exclusiv de prietenia cu Statele Unite și de vânzările de petrol.
FOTO: O sută de oameni de faceri saudiți au debarcat în Rusia
Șiiți și suniți
În afara emancipării sale economice, asistăm și la o spectaculoasă schimbare de paradigmă geo-strategică a Riadului. Astfel, potrivit informațiilor vehiculate înainte de vizită, Arabia Saudită ar fi ajuns la un acord cu Rusia privind situația din Siria, resemnându- se cu rămânerea la putere la Damasc a marelui său dușman de până ieri, Bashar Al-Assad. Mai mult, insistențele diplomatice ale Rusiei ar fi determinat se pare o aplanare a războiului rece care opune de zeci de ani Arabia Saudită și Iranul, adică vârfurile de lance ale celor două mari tabere rivale ale islamului: suniții și șiiții.
Calea a fost deschisă de senzaționala vizită, pe 31 iulie, anul acesta, a influentului cleric șiit Muqtada Al-Sadr în Arabia Saudită.
În plus, după 27 de ani a fost redeschis cel mai important punct de frontieră dintre Arabia Saudită și Irak, cel de la Arar.
La OPEC se vorbește rusește
Înțelegerea ruso-saudită nu este spectaculoasă doar în plan politico-militar, ci și economic. Cu numai doi ani în urmă, Rusia, țară dependentă de exporturile de materii prime, era îngropată într-o gravă criză internă, din cauza prețului scăzut al petrolului, impus de Arabia Saudită, în înțelegere cu Statele Unite. Acum, Rusia va semna cu Arabia Saudită un acord de coordonare privind prețul petrolului. Dacă Moscova avea până acum de partea sa țările șiite (Iranul și Irakul), noua înțelegere cu saudiții va face ca Putin să facă practic jocurile la OPEC. În aceeași zi în care regele Salman era primit de Putin la Moscova, ministrul saudit al Energiei, Khakid Al-Falih, declara: „Parteneriatul dintre Rusia și Arabia Saudită a catalizat cooperarea unei coaliții fără precedent de 24 de țări (OPEC și non-OPEC). A readus OPEC la viață...”
Rusia mediază reconcilierea Islamului
În totală contradicție cu „grosolănia” intervenției din Ucraina, Putin a dat dovadă de o excepțională abilitate în Orientul Mijlociu, unde a profitat pe rând de moliciunea lui Obama, de neînțelegerile dintre puterile occidentale, de tranziția de la Washington și de un Trump șubrezit de presa americană, pentru a prelua inițiativa. Intervenția militară a Rusiei în Siria, din septembrie 2015, sub pretextul combaterii ISIS, a fost momentul decisiv. În doar doi ani, Putin a răsturnat raportul de forțe în regiune. Eșecurile în serie ale opoziției siriene, prea anemic sprijinite de americani, de a coagula o forță cât de cât credibilă, ca alternativă la regimul Assad, au determinat Arabia Saudită să accepte o schimbare brutală de direcție, pentru a nu rămâne cu totul în afara jocurilor și să caute o înțelegere cu tridentul câștigător Rusia – Iran – Turcia.
Repetăm, elementul-cheie al acestei schimbări este junele moștenitor al coroanei saudite, căruia Kremlinul a știut să-i gâdile în folos propriu orgoliul și ambițiile de lider regional. De remarcat, de asemenea, că prin intermediul Arabiei Saudite, Rusia își sporește spectaculos influența și în Libia, o țară majoritar sunnită, sfârtecată de ISIS și de luptele dintre triburi, pe care aproape sigur Putin va încerca să o pacifice după „modelul sirian”. El își va crea astfel un nou cap de pod la Mediterana, la doar 600 de kilometri de Europa.