Bulgaria mizează pe vizita marelui prieten de la Kremlin pentru a deveni placa turnantă a resurselor energetice în Balcani.
La Sofia a început, ieri, în condiţii de maximă securitate, vizita oficială a preşedintelui rus, Vladimir Putin, prilejuită de sărbătorirea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman. Atmosfera s-a dovedit a fi calmă, în ciuda apelurilor la proteste lansate de o serie de partide de dreapta şi organizaţii non-guvernamentale.
Zeci de poliţişti au fost mobilizaţi în vederea îndepărtării unor pancarte pe care era scris „Putin go home!“ (Putin, du-te acasă!“), plasate pe traseul delegaţ iei ruse. Vladimir Putin este însoţit în vizita oficială de vicepremierul Dmitri Medvedev, de primarul Moscovei, de miniştrii afacerilor externe, industriei, energeticii şi transporturilor, precum şi de preşedinţii concernelor Gazprom, Atomstroiexport, Lukoil şi Stroitransgaz. „Coproducţii“ ruso-europene
Liderii bulgari speră ca vizita şefului Federaţiei Ruse să marcheze transformarea ţării în mult visatul centru de repartizare a resurselor energetice în Balcani, fără a strica, însă, parteneriatul strategic cu americanii. Dintre cele patru proiecte de acorduri energetice se aşteaptă să fie semnate însă doar două: cel pentru construirea de către concernul rus Atomstroiexport a centralei nucleare de la Belene, cu o putere instalată de 2.000 de megawaţi, şi cel pentru constituirea companiei ruso-bulgaro-elene ce va construi şi exploata conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.
Ministrul economiei şi energeticii, Petăr Dimitrov, a încercat să risipească temerile potrivit cărora centrala va fi finanţată de partea rusă. Potrivit acestuia, investitorul strategic va fi ales dintre cinci mari companii europene. „Centrala va avea corp rusesc şi cap franco-german“, a afirmat acesta, amintind de participarea la proiect a concernelor Areva şi Siemens. Totodată, continuă tratativele legate de un alt proiect energetic comun - gazoductul subacvatic Southstream, prin care 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale provenind din Rusia ar urma să ajungă în Bulgaria.
Conducta ar avea ca destinaţie Italia, putând urma două rute: fie prin Grecia, fie prin România, Ungaria, Cehia şi Asutria. Deocamdată, Sofia se încăpăţânează şi nu vrea să cedeze proprietatea asupra viitoarei conducte. Bulgaria participă şi la un alt proiect de gazoduct - Nabucco, de data aceasta susţinut de Uniunea Europeană, care importă din Rusia aproape un sfert din gazul pe care îl consumă.
Rusia este un partener comercial extrem de important pentru Bulgaria, ocupând, graţie produselor energetice, primul loc în materie de importuri făcute de bulgari (17,2%). În ceea ce priveşte exporturile, însă, Rusia se află pe locul 17, cu numai 1,4%. În 2007, valoarea schimburilor comerciale a depăşit 4,2 miliarde de dolari. SFATURI DE LA PUTIN
Instrument al politicii externe ruse Având în vedere proiectele energetice la care participă Bulgaria alături de Rusia, analistul Ognian Mintşev, de la Institutul de cercetări regionale şi internaţionale din Sofia, consideră că forul comunitar se află într-o situaţie delicată. „UE este redusă la rolul de observator neputincios faţă de ceea ce se întâmplă la periferia sa estică“, a afirmat expertul, notează AFP. La rândul său, analistul Evgheni Dainov vede în contractele cu Rusia „un instrument al politicii externe a lui Putin“. Dorinţa lui Putin de a influenţa Bulgaria a fost bine evidenţiată de avertismentul lansat ieri de acesta. „Cel mai important pentru noi este ca Bulgaria să nu dezvolte o politică de apărare care să ia în calcul imperativele de securitate ale altor ţări. Noile obligaţii de aliat al NATO nu trebuie să se transforme într-o barieră în faţa extinderii relaţiilor sale cu Rusia“, a spus liderul de la Kremlin.