Vladimir Putin merge, joi, la Belgrad, într-o vizită cu un puternic caracter simbolic, pentru a ancora influenţa şi prezenţa Rusiei în centrul Europei, în Serbia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, deosebit de atentă să nu îl deranjeze pe marele său aliat tradiţional, scrie AFP.
Confruntat cu o răcire a relaţiilor cu UE din cauza conflictului din Ucraina, preşedintele rus - care va participa la ceremoniile ce marchează împlinirea a 70 de ani de la eliberarea Belgradului - poate conta, cu toate acestea, pe o primire călduroasă în Serbia, un prieten preţios în Europa care refuză să se alinieze sancţiunilor impuse Moscovei de Bruxelles, potrivit Agerpres.
„Când am hotărât să negociem cu Uniunea Europeană, nu am vorbit despre sancţiuni contra Rusiei”, a reafirmat, în weekend, preşedintele sârb, Tomislav Nikolic, într-un interviu.
„Rusia are numeroşi aliaţi în lume, însă în Europa puţini sunt cei dispuşi să stea alături de Putin. În Serbia, în schimb, marea majoritate a cetăţenilor au o opinie pozitivă despre preşedintele rus”, a subliniat istoricul sârb Cedomir Antic.
De la izbucnirea crizei din Ucraina în noiembrie 2013, diplomaţia sârbă menţine un echilibru fragil între respectarea obligaţiilor faţă de UE - cu care a demarat negocieri de aderare în ianuarie - şi păstrarea bunelor relaţii cu Moscova, care a susţinut Belgradul în numeroase dosare internaţionale sensibile, printre care cel al independenţei fostei provincii Kosovo pe care Rusia nu o recunoaşte.
Pentru Moscova, este important ca apropierea Serbiei de Uniunea Europeană să nu aducă prejudicii parteneriatului său cu Belgradul şi intereselor Rusiei, mai notează AFP.