Putin, în pragul apoplexiei. Trump și-a trimis armata în Europa! Zeci de mii de oameni...

BAY OF BENGAL (Nov. 17, 2019) Led by a pair of U.S. Navy landing craft air cushions (LCAC) and Indian Navy UH-3H Sea King and Chetak helicopters, dock landing ship USS Germantown (LSD 42), left, steams in formation with the Indian Navy amphibious trasport dock ship INS Jalashwa (L41), right, amphibious warfare ship INS Airawat (L24), center, and survey ship INS Sandhayak (J18) during exercise Tiger TRIUMP. The inaugural exercise between the two armed forces includes training events that will enhance U.S.-India military-to-military relations and hone individual and small-unit skills in humanitarian assistance and disaster response. (Indian Navy photo)

US Army se pregătește pentru cel mai mare exercițiu militar în Europa

În cadrul exercițiului NATO „Defender-Europe 20”, care va avea loc în Europa în perioada mai-iunie anul viitor, armata americană se pregătește să trimită 20.000 de soldați pe sol european. Este vorba de cel mai important exercițiu militar al Statelor Unite în Europa din ultimii 25 de ani.

Luni, generalul Christopher Cavoli, a declarat că aceste impresionante deplasări de trupe au ca scop demonstrarea forței militare a Statelor Unite în „fața unor adversari precum Rusia”.

Cei 9000 de soldați americani deja aflați pe teritoriu european li se vor alătura celor 20.000 pentru a participa la exercițiul militar „Defender-Europe 20”.

Exercițiul va aduna în total nu mai puțin de 37.000 de militari aliați din 18 țări, în mai și iunie 2020, provenind din zece țări europene, a precizat, citat de Ouest-France, generalul Cavoli, comandantul forțelor terestre americane în Europa, jurnaliștilor aflați la Pentagon.

Primele trupe americane și material militar vor sosi pe bătrânul continent în februarie, 13.000 de piese de echipament urmând să străbată 4000 km pentru a ajunge la destinații.

O provocare logistică pentru țările din fostul bloc sovietic, mai ales în cazul podurilor care în mare majoritate nu au fost proiectate să suporte cele 70 de tone cât cântărește un tanc american Abrams.

După ani de reducere a efectivelor militare în Europa, după sfârșitul Războiului Rece, această desfășurare excepțională de trupe reflectă răsturnarea strategică de situație generată de anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, care „ a schimbat tot”, a adăugat generalul Christopher Cavoli, abținându-se totuși să desemneze în mod clar Moscova ca adversar direct vizat de manevrele „Defender-Europe 20”.

Marinarii, avioanele și infanteriștii americani vor ajunge în Europa pe calea aerului și pe mare, folosind mai multe porturi și baze aeriene de pe continent, inclusiv portul La Rochelle (Franța)

Pe lângă podul aerian și maritim dintre Statele Unite și Europa, sunt planificate exerciții colaterale, inclusiv o traversare a râurilor în Polonia, parașutări în Lituania și un exercițiu de coordonare la nivelul comenzii în Germania.

Scopul este „a demonstra capacitatea armatei americane de a implementa rapid o forță semnificativă pentru a sprijini NATO și pentru a răspunde oricărei crize”, a informat armata americană într-un comunicat.