Putin în alertă! F-35 norvegiene și bombardiere nucleare americane B-2, în nord

La mai puțin de o săptămână după ce bombardiere strategice rusești au zburat către sud, în afara spațiului aerian european, americanii dau replica.

Două bombardiere nucleare americane B-2A au desfășurat o misiune comună cu avioane F-35 ale Norvegiei, deasupra Islandei și Atlanticului de Nord.

Cele două bombardiere „invizibile” ale US Air Force au decolat de la baza aeriană din Fairford (Marea Britanie) și au fost ântâmpinate de trei avioane de luptă F-35 norvegiene deasupra Islandei.

Norvegia dispune la ora actuală de patru avioane F-35 bazate la Keflavik, care desfășoară misiuni NATO de poliție aeriană în Islanda (IAP).

Misiunea bombardierelor americane și avioanelor norvegiene a avut loc săptămâna aceasta în spațiul aerian internațional al Atlanticului de Nord.

Este prima dată când F-35 norvegiene zboară alături de bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-2A.

„A fost un moment special”, a explicat Sigurd Tonnig-Olsen, purtător de cuvânt al cartierului general comun de la baza aeriană din Keflavik, în Islanda.

Contribuția Norvegiei la serviciile de poliție aeriană în Islanda au început la sfârșitul lunii februarie și se termină săptămâna aceasta.

Sigurd Tonnig-Olsen a subliniat că avioanele F-35 au evoluat foarte bine în condiții de climat hibernal, inclusiv cu furtuni de zăpadă.

Această misiune comună vine după ce Rusia a desfășurat zboruri de patrulare către golful Biscaya, la sud de Marea Britanie, cu două bombardiere strategice Tu-160 (indicativ NATO: Blackjack).

În plus, avioane de luptă anti-submarin rusești Tu-142 au efectuat trei misiuni din peninsula Kola către Atlanticul de Nord, în cursul ultimelor trei săptămâni.

Pentru Norvegia, antrenamentul cu forțele aliate NATO în nord este considerat o prioritate, scrie The Barents Observer.

Bombardiere B-2 au zburat pentru prima dată în zona europeană a Atlanticului în septembrie anul trecut.

Pe de altă parte, în cursul ultimilor ani Rusia a desfășurat sisteme de rachete antiaeriene moderne, precum S-400, în mai multe baze arctice, în special la Franz Josef, Novaia Zemplia și în peninsula Kola.

 

Foto: U.S. Air Force / Master Sgt. Matthew Plew