Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a depăşit pe sine ca să-i facă pe plac liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Liderul de la Phenian l-a primit pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cu onoruri militare, i-a arătat rachetele balistice intercontinentale şi a decorat cu portretele lui Putin toate sălile prin care a trecut delegaţia rusă.
Au mâncat sub privirea lui Putin
Kim Jong Un a decorat cu tablouri ale lui Vladimir Putin toate sălile de conferințe unde a avut întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. De asemenea, tablouri cu președintele rus au fost puse și pe holurile pe unde au trecut cei doi și în sala unde a avut loc recepția oficială și cina la care au fost invitați membrii delegației ruse conduse de Șoigu și cei ai delegației Chinei, conduse de Li Hongzhong.
Kim Jong Un l-a dus pe Serghei Şoigu la o paradă militară la Phenian, în care s-a lăudat iar cu noile drone de atac şi rachete balistice intercontinentale cu capacitate nucleară.
Apoi, președintele nord-coreean a prezidat o recepţie şi a luat cina cu ministrul rus Serghei Şoigu, cu care a discutat despre "securitatea strategică şi cooperarea în domeniul apărării". Cu o zi înainte, cei doi au fost la o expoziție de armament.
Serghei Şoigu i-a uns orgoliul lui Kim Jong Un, declarând că armata nord-coreeană este cea mai puternică din lume”.
Moscova, cointeresată de armele Phenianului
Scopul declarat al vizitei delegţiei conduse de Şoigu este participarea la festivitățile organizate de Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea, marcate în mod obișnuit prin parade militare masive.
Însă sunt analiști care văd și alte scopuri în spatele celui oficial, cum ar fi cererea Moscovei pentru arme și muniții nord-coreene, dar și interesul Phenianului pentru tehnica rusească. „Este de așteptat ca Rusia să ceară mai mult sprijin pentru artilerie din partea Coreei de Nord, pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, iar Phenianul ar trebui să ceară, de asemenea, cooperarea Rusiei în ceea ce privește sateliții de recunoaștere sau submarinele nucleare”, a declarat pentru Cheong Seong-chang, director al Centrului de studii nord-coreene de la Institutul Sejong, potrivit Kyiv Post.
Park Won-gon, profesor la Universitatea Ewha din Seul, consideră vizita ministrului rus al apărării la Phenian, în timp ce țara sa se află în război, drept un evenimeng „foarte semnificativ”. „Chiar dacă sistemul de carantină rămâne în vigoare, este posibil ca Kim Jong Un să fi simțit nevoia de a arăta ceva poporului său la sărbătorirea Zilei Victoriei”, a declarat Park.