Putin este bun de plată! Trebuie să dea compensații de zeci de milioane de dolari

Putin este bun de plată! Trebuie să dea compensații de zeci de milioane de dolari

După o interdicție de trei luni, companiile aeriene din Rusia se pregătesc să reia zborurile cu destinația Georgia.

Numai că acum cer Kremlinului să plătească pentru perioada în care nu au avut voie să opereze zboruri spre Tbilisi și celelalte orașe georgiene. Firmele vor compensații și se leagă de o promisiune pe care ar fi făcut-o președintele Vladimir Putin în iulie, la momentul în care a luat măsura impunerii acestei interdicții. Atunci, el a promis că Guvernul va compensa pierderile înregistrate de firmele din domeniu.

Mai multe companii aeriene au trimis scrisori guvernului rus prin care estimează valoarea pierderilor la 1,3 miliarde de ruble (aproximativ 20 de milioane de dolari). S7 este a doua companie aeriană ca mărime din Rusia. Oficialii ei susțin că au înregistrat pierderi uriașe, de 600 de milioane de ruble. Pobeda cere 500 de milioane de ruble, iar Red Wings, un operator mai mic, s-ar mulțumi cu 200 de milioane, notează The Moscow Times.

Peskov, optimist și nu prea

„Sunt sigur că departamentele noastre din Guvern poartă discuții cu firmele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov. Totuși, același Peskov mai afirmă că zborurile se vor relua „atunci când va exista un moment potrivit”, asta deoarece eorgienii au reacționat negativ la recenta întâlnire a ministrului de Externe, Serghei Lavrov, cu omologul său georgian.

În luna iunie, vizita unui parlamentar rus în Georgia a creat valuri de indignare la Tbilisi, vehemența cu care a reacționat Tbilisul înfuriindu-l pe Vladimir Putin. În mai puțin de 30 de zile de la acea vizită, președintele rus a ordonat încetarea zborurilor între cele două țări!

Ministrul Serghei Lavrov a declarat săptămâna trecută că „ar fi corect” să restabilească zborurile directe dintre Rusia și Georgia.

Războiul din 2008

Cele două țări se află în relații reci de mai bine de zece ani.

În 2008, după ce trupele georgiene au atacat două regiuni separatiste, Osetia de Sud și Abhazia, Rusia a invadat țara vecină. Armata lui Putin a înconjurat Tbilisul și numai intervenția diplomației franceze a făcut ca Georgia să nu cunoască orori și mai mari.

De atunci, ruși păstrează garnizoane militare în cele două regiuni autonome din Georgia.