Putin e disperat! Rusia cumpără milioane de obuze din Coreea de Nord. Raport al serviciilor de informații americane

Sursa foto: Kremlin

Rusia cumpără milioane de proiectile de artilerie și rachete din Coreea de Nord, potrivit unor informații americane recent declasificate. Un semn că sancțiunile globale au restricționat grav lanțurile sale de aprovizionare și au forțat Moscova să apeleze la statele-paria pentru aprovizionarea militară. Dezvăluirea vine la câteva zile după ce Rusia a primit primele livrări de drone fabricate în Iran, despre care unii oficiali americani au spus că au avut probleme la partea mecanică. Oficiali guvernamentali americani au declarat că decizia Rusiei de a se îndrepta către Iran, iar acum către Coreea de Nord, este un semn că sancțiunile și controalele la export impuse de Statele Unite și Europa afectează capacitatea Moscovei de a obține provizii pentru armata sa.

Achiziționarea de către Moscova a milioane de obuze și rachete din Coreea de Nord este un semn că sancțiunile globale au îngreunat liniile de aprovizionare ale armatei ruse.

SUA au oferit puține detalii din raportul ce conține informații declasificate despre armamentul exact, momentul sau mărimea transportului și nu există încă nicio modalitate de a verifica în mod independent vânzarea. Un oficial american a declarat că, dincolo de rachetele cu rază scurtă de acțiune și obuzele de artilerie, se așteaptă ca Rusia să încerce să achiziționeze echipamente nord-coreene suplimentare în viitor. "Kremlinul ar trebui să fie alarmat de faptul că trebuie să cumpere absolut orice de la Coreea de Nord", a declarat Mason Clark, care conduce echipa pentru Rusia de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Casa Albă a început să declasifice rapoartele serviciilor de informații despre planurile militare ale Moscovei - a dezvăluit acest material, mai întâi aliaților, în privat, și apoi în mod public, scrie New York Times. După o oarecare acalmie în ceea ce privește dezvăluirile, guvernul american a început din nou să declasifice informații pentru a evidenția starea armatei ruse, inclusiv informațiile recente despre achiziționarea de drone iraniene și despre problemele armatei ruse în ceea ce privește recrutarea de soldați.

Sancțiunile economice ample nu au paralizat Rusia

Prețurile la energie, stimulate de invazie, i-au umplut vistieria și au permis Moscovei să atenueze consecințele tăierii băncilor sale de la finanțarea internațională și ale restricțiilor asupra exporturilor și importurilor. Sancțiunile împotriva oligarhilor ruși individuali nu au reușit, de asemenea, să submineze puterea președintelui Vladimir V. Putin.

Dar oficialii americani au declarat că, în ceea ce privește capacitatea Rusiei de a-și reconstrui armata, acțiunile economice ale Europei și ale Statelor Unite au fost eficiente. Sancțiunile americane și europene au blocat capacitatea Rusiei de a cumpăra armament, sau electronice pentru a fabrica acest armament.

Moscova a sperat că China va fi dispusă să încalce aceste controale la export și să continue să aprovizioneze armata rusă. Dar, în ultimele zile, oficialii americani au declarat că, deși China era dispusă să cumpere petrol rusesc la preț redus, Beijingul, cel puțin până acum, a respectat controalele la export care vizează armata Moscovei și nu a încercat să vândă nici echipamente militare, nici componente.

China nu vinde armament Rusiei

Gina Raimondo, secretarul pentru comerț, a avertizat în repetate rânduri China că, dacă Semiconductor Manufacturing International Corporation, cel mai mare producător de cipuri pentru computere din China, sau alte companii încalcă sancțiunile împotriva Rusiei, Statele Unite vor închide efectiv aceste afaceri, tăindu-le accesul la tehnologia americană de care au nevoie pentru a produce semiconductori. Având în vedere că majoritatea țărilor se comportă cu prudență în fața presiunilor americane, Rusia și-a concentrat negocierea asupra Iranului și Coreei de Nord.

Atât Iranul, cât și Coreea de Nord sunt în mare parte izolate de comerțul internațional datorită sancțiunilor americane și internaționale, ceea ce înseamnă că niciuna dintre aceste țări nu are prea multe de pierdut dacă încheie acorduri cu Rusia. Orice acord de achiziționare de armament din Coreea de Nord ar reprezenta o încălcare a rezoluțiilor Națiunilor Unite care vizează limitarea proliferării armelor de la Pyongyang.

Obuzele nord-coreene nu au nimic special

Cu toate acestea, nu este clar cât de mult are de-a face achiziția din Coreea de Nord cu controalele la export. Nu există nimic de înaltă tehnologie într-un proiectil de artilerie de 152 de milimetri sau o rachetă de tip Katiușa pe care Coreea de Nord o produce, a declarat Frederick W. Kagan, expert militar la American Enterprise Institute.

Un oficial american a declarat că noul acord cu Coreea de Nord a arătat disperarea Moscovei. Iar Kagan a spus că apelarea la Coreea de Nord a fost un semn că Rusia pare incapabilă să producă cel mai simplu material necesar pentru a purta un război.

"Singurul motiv pentru care Kremlinul ar trebui să fie nevoit să cumpere obuze de artilerie sau rachete din Coreea de Nord sau de la oricine altcineva este pentru că Putin nu a vrut sau nu a fost capabil să mobilizeze economia rusă pentru război nici măcar la cel mai elementar nivel", a spus dl Kagan.