Putin, demascat! iată cum jonglează cu pandemia și cu mințile occidentalilor!

Ziarul Italian La Stampa, cel care a acuzat în repetate rânduri Rusia lui Putin că trimite Italiei ajutoare medicale practic inutile numai pentru a-și face propagandă,, pare să-și fi găsit un aliat de nădejde peste ocean. Ziarul american The New York Times analizează cu ajutorul unor experți recunoscuți “noua campanie rusească de dezinformare”. Iată rezumatul publicat de La Stampa

 

“Vladimir Putin se folosește de coronavirus pentru a desfășura o campanie globală "infodemică", de dezinformare în materie de sănătate, informează o reconstituire vastă realizată de The New York Times, care citează diferite surse și analiști. "Exact când pandemia de coronavirus mătura planeta, a apărut un val periculos de informații false - o "campanie infodemică", potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Analiștii afirmă că președintele rus Vladimir Putin a jucat un rol major în răspândirea informațiilor false ca parte a efortului său amplu de a discredita Occidentul și de a-și distruge dușmanii din interior".

Imediat după ce virusului COVID-19 a fost declarat urgență în sănătatea publică internațională, echipa de comunicare a riscurilor de la OMS a lansat o nouă platformă informațională numită WHO Information Network for Epidemics (EPI-WIN), examinând o serie de amplificatoare pentru a partaja informații personalizate cu grupuri țintă specifice.

Sylvie Briand, manager la Infectious Hazards Management din cadrul OMS Health Emergencies Program și arhitect al strategiei OMS de combatere a riscului infodemic, a explicat totul pentru "The Lancet".

"Știm că fiecare epidemie va fi însoțită de un fel de tsunami de informații, dar și în cadrul acestor informații există întotdeauna dezinformare, zvonuri etc. Știm că și în Evul Mediu a existat acest fenomen".

Evident, lucrurile devin acum virale: "Diferența acum, când există rețele de socializare, este că acest fenomen este amplificat, merge tot mai rapid, ca virusurile care călătoresc cu oamenii și merg tot mai repede.

Prin urmare, este o provocare nouă, iar provocarea este că trebuie să fii mai rapid dacă vrei să umpli golul... Ceea ce este în joc în timpul unui focar este să ne asigurăm că oamenii fac ceea ce trebuie pentru a controla boala sau pentru a-i atenua impactul.

Deci, nu doar informațiile sunt importante pentru a asigura că oamenii sunt informați; dar trebuie să se asigure și că oamenii sunt informați să acționeze în mod corespunzător".

Potrivit experților consultați de The New York Times, obiectivul lui Putin în campania infodemică despre coronavirus este să ofere o imagine a oficialilor americani și occidentali care "minimalizează alarmele sanitare și, prin urmare, atrag amenințări grave la adresa sănătății publice".

Mii de conturi de pe rețelele de socializare care au legătură cu Rusia au lansat un efort coordonat pentru a răspândi alarma cu privire la noul coronavirus, afirmă surse oficiale ale Departamentului de Stat, susținând adesea că Statele Unite se află în spatele epidemiei globale în curs.

Videoclipurile de pe YouTube ale Rusia Today (RT), rețeaua globală de televiziune din Rusia, au în medie un milion de vizualizări pe zi, "cel mai mare nivel din rândul canalelor de știri", potrivit unui raport al serviciului de informații american menționat de "New York Times".

"Intenția Rusiei este să semene discordie și să submineze instituțiile și alianțele americane din interior, inclusiv prin campanii de influență", a afirmat Philip Reeker, secretar de Stat adjunct pentru Europa și Eurasia. "Prin răspândirea dezinformărilor cu privire la coronavirus, actorii nocivi ruși aleg încă o dată să amenințe siguranța publică, distrăgând atenția de la răspunsul global dat pandemiei", a declarat Reeker.

The New York Times a analizat o mare cantitate de postări pe diferite rețele de socializare și s-a oprit și pe anumite site-uri speciale, care par să aibă funcția de a implanta povești false sau de dezinformare, printre care "The Russophile". "Sunt un cloud de influenceri ruși", explică Linvill, un profesor de comunicare, care a analizat milioane de mesaje postate de troli ruși Este dificil de izolat o problemă într-o rețea complexă de actori”, a concluzionat expertul”.