Putin dă sistemele antiaeriene vândute Siriei pe mâna iranienilor

Sistemele anti-rachete S-300, pe care Rusia le-a trimis în Siria, vor fi operate de specialiști iranieni, a declarat pentru site-ul DEBKAfile o sursa apropiată de serviciile secrete americane și israeliene.

Site-ul israelian afirmă faptul că Rusia intenționează în mod clar să-i lase pe iranieni să opereze sistemele de apărare antiaeriană S-300 PMU-2 trimise în Siria, care sunt exact același model cu cele primite de Iran de la Rusia în anul 2006. Servanții iranieni ai acestor sisteme se află în prezent în faza de transfer către Siria.

Statele Unite și Israelul sunt preocupate de faptul că Rusia a luat o astfel de decizie. Pe de altă parte, SUA și Israelul  consideră că vor putea opera cu mai multă lejeritate împotriva acestor sisteme de apărare anti-aeriană, deoarece nu există riscul de a ucide militari ruși dacă lansează un atac asupra acestora. Pe de altă parte, poziția Iranului, unul dintre cei mai puternici inamici ai Statelor Unite și Israelului, este consolidată în Siria prin faptul că are control asupra sistemelor S-300, și astfel are control asupra spațiului aerian sirian.

În octombrie, Rusia a trimis trei baterii S-300 în Siria, fiecare dintre ele având în componență opt lansatoare de rachete. Sistemele au fost livrate Siriei gratuit, deoarece Rusia folosește deja sisteme antiaeriene de ultimă generație S-400. În acel moment, Ministerul rus al Apărării a declarat că  specializarea servanților  va dura circa trei luni.

Decizia de a trimite sistemele S-300 în Siria a fost determinată de un incident în care o aeronavă de recunoaștere rusă de tip Il-20 a fost doborâtă de un sistem S-200 operat de către armata siriană.

Iran a achiziționat  sistemele S-300  în luna aprilie a anului 2016.