Președintele rus Vladimir Putin ar fi abandonat ideea unor discuții de pace cu Kievul în urma incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, care a reprezentat o lovitură „umilitoare” pentru liderul rus.
„Kremlinul a ajuns la concluzia că va distruge statalitatea ucraineană. Situația pare că va ajunge la un război fără reguli și ambele părți se gândesc cum să facă lucrurile mai dificile pentru cealaltă”, au declarat surse apropiate Kremlinului, citate de agenția de presă independentă Poyasnitelnaya Zapiska. Aceleași surse au mai dezvăluit că Putin nu ar schimba teritoriul deținut de Ucraina și că, în această vară, au existat speranțe că războiul s-ar putea încheia în termen de șase luni până la un an, datorită unor factori precum atenuarea retoricii Kievului, precum și schimbul major de prizonieri între Rusia și Occident.
Atacurile de la Kursk au dat peste cap discuțiile
Militarii ruși și ucraineni ar fi fost aproape de un acord de dezescaladare, care includea o restricție reciprocă privind lovirea instalațiilor energetice, a raportat Poyasnitelnaya Zapiska, cu planuri de a semna acordul pe 22-23 august în Qatar.
„Ar fi fost o situație win-win. Între 15% și 20% din capacitatea de rafinare a petrolului din Rusia fusese eliminată, iar iarna se apropia de ambele părți”, a declarat pentru Poyasnitelnaya Zapiska o sursă apropiată celor implicați în negocieri.
O dezescaladare mai largă, inclusiv interzicerea utilizării anumitor arme și a loviturilor la o distanță mai mare decât o anumită distanță de linia frontului, a fost, de asemenea, discutată. Dar toate acestea au căzut în derizoriu după incursiunea Ucrainei din 6 august în regiunea Kursk, care continuă după aproape două luni, scrie themoscowtimes.com, care citează Poyasnitelnaya Zapiska.
Perspectiva negocierilor de pace, complet exclusă
Potrivit surselor Poyasnitelnaya Zapiska, Putin crede acum că Kievul a folosit pregătirile pentru reuniunea din Qatar ca o acoperire pentru operațiunea sa din Kursk.Cei din elita rusă care susțin negocierile de pace sunt acum o minoritate, a declarat un oficial sancționat de Occident.
Dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachete occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, așa cum a cerut Kievul, perspectiva negocierilor de pace ar fi „complet” exclusă pentru viitorul apropiat, a declarat un alt oficial care se întâlnește în mod regulat cu Putin.
„Totul a mers prea departe. Nu cred că va exista niciun fel de proces de pace. Nimic nu se va opri până când Ucraina nu se va prăbuși”, a declarat șeful unei mari întreprinderi de stat care este în contact regulat cu Putin.
Situația în care Vladimir putin ar folosi arme nucleare
Una dintre sursele Poyasnitelnaya Zapiska, care se întâlnește în mod regulat cu Putin, a declarat că acesta ar risca să folosească arme nucleare doar dacă Rusia ar intra într-un război total cu Occidentul și că nevoia sa de a menține relații bune cu aliații BRICS ai Moscovei îl împiedică să escaladeze.
„Putin se va uita din ce în ce mai atent la butonul nuclear dacă amenințările sale nu sunt luate în serios”, a mai dezvăluit sursa citată. Între timp, potrivit surselor Poyasnitelnaya Zapiska, Kremlinul este pregătit să continue lupta pentru o lungă perioadă de timp: „Forțele Ucrainei sunt epuizate. Kremlinul poate continua războiul, ca în acest moment, timp de decenii”.