Fortăreața lui Putin de la granița cu România, întărită cu rachete. Rusia pretinde că poate reactiva situri nucleare
- Tudor Borcea
- 6 iulie 2019, 20:21
Potrivit ministrului de Externe adjunct din Ucraina, Iehor Bozhok, Vladimir Putin reactivează pericolul nuclear în Crimeea
Iehor Bozhok spune că intervenția rusă în Crimeea ca fiind "brutală şi spune că uriaşul pericol este că Rusia reactivează sit-uri nucleare în Crimeea şi au fost deja depistate "activităţi suspicioase", scrie dcbusiness.ro "Ruşii au transformat Crimeea într-o fortăreațā pentru a putea controla regiunea Mării Negre şi dincolo de ea şi nu ascund asta. De ce spun că acţiunile Rusiei sunt un pericol pentru regiune şi pentru NATO? Pentru că se observă o sporire a forțelor militare în Crimeea ocupată şi nu doar la cele terestre, ci şi la cele navale şi la prezența sporită a aviației, cu bombardiere şi avioane de luptă", susține ministrul adjunct pentru afaceri externe de la Kiev.
Bozhok susține că Rusia se folosește din Crimeea de sisteme de rachete prin care să controleze spațiul aerian pe raze de 600 de kilometri în regiune, în Moscova folosește in Marea Neagră din ce în ce mai multe submarine și dispozitive capabile să transporte arme nucleare.
Bozhok spune că Rusia a obținut, ocupând Crimeea, un reactor nuclear şi un depozit cu materiale nucleare moştenite de la fosta URSS. "Când controlam teritoriul noi garantam comunităţii internaţionale că aceate unităţi nucleare vor fi inactive sau chiar închise. Dar acum nu avem cum să mai facem asta. Mai mult, Kremlinul pretinde că are dreptul să reia activitățile nucleare şi să disloce armele nucleare, considerãnd că peninsula le aparține. Câteva situri au fost deja dezactivate şi jurnaliştii au putut asista la activități suspicioase", a spus Bozhok.
Referendumul cu privire la aderarea Crimeei la Federația Rusă a avut loc în Republica AutonomăCrimeea pe 16 martie 2014. Rezultatele oficiale arată că 95% din participanții la scrutin au votat în favoarea alipirei Crimeei la Rusia.
Totuși, rezultatele referendumului sunt sub semnul întrebării, cifrele fiind considerate cusute cu ață albă de Moscova iar legitimitatea sa nu a fost recunoscută de Ucraina și comunitatea internațională. Ca urmare a anexării Crimeii, Vladimir Putin a fost izolat de comunitatea internațională iar Federația Rusă a fost supusă unor sancțiuni economice europene și americane.