Evenimentul Zilei > International > PUTIN intervine în CONFLICT! UCRAINA este în ALERTĂ! „Spuma actuală a politicii de la Kiev se va retrage”
PUTIN intervine în CONFLICT! UCRAINA este în ALERTĂ! „Spuma actuală a politicii de la Kiev se va retrage”

PUTIN intervine în CONFLICT! UCRAINA este în ALERTĂ! „Spuma actuală a politicii de la Kiev se va retrage”

Președintele rus Vladimir Putin și-a expus punctul de vedere privitor la incidentul dintre Rusia Și Ucraina. El a declarat că de orchestrarea „provocării” navale în Marea Neagră a fost ideea omologului său ucrainean Petro Poroșenko.

„În ceea ce priveşte incidentul din Marea Neagră, aceasta este o provocare, bineînţeles. Provocarea a fost orchestrată de puterea în exerciţiu (de la Kiev) şi cred că şi de actualul preşedinte, înaintea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, preconizate pentru luna martie a anului viitor”, a afirmat Putin, adăugând, în ton cu cele declarate anterior de alţi oficiali ruşi, că Petro Poroşenko se situează undeva pe poziţia a cincea în sondaje şi ar putea nici să nu ajungă în al doilea tur de scrutin, astfel că s-a folosit de incident ca de un pretext pentru a introduce legea marţială.

„De aceea, a trebuit să facă ceva pentru a tensiona situaţia şi de a crea obstacole insurmontabile pentru contracandidaţii săi, în primul rând din partea opoziţiei”, a afirmat Putin.

Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene şi a capturat echipajele lor duminică pe motiv că acestea ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale, ceea ce Ucraina neagă.

Potrivit şefului statului rus, gărzile de coastă ruse şi-au îndeplinit duminică „datoria lor militară” reţinând cele trei nave militare ucrainene în largul Crimeii.

„Ele şi-au îndeplinit datoria militară la perfecţie, cu precizie”, a spus el, în cursul forumului economic desfăşurat la Moscova, explicând această acţiune militară, soldată cu rănirea a trei marinari ucraineni, prin faptul că navele ucrainene nu au răspuns la somaţia gărzilor de coastă ruse.

„Ce s-a întâmplat de fapt? Ei (ucrainenii) nu au răspuns la cererile gărzilor noastre de coastă. Ei au intrat în apele noastre teritoriale”, a insistat Putin în declaraţia difuzată de televiziunile publice ruse şi preluată de AFP.

„Şi cum ar fi trebuit să reacţioneze grănicerii? Navele militare intraseră în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse şi nu răspundeau la somaţie şi nu era clar ce avea de gând să facă. Dacă ar fi acţionat diferit, ar fi ajuns la tribunal. Dar şi-au îndeplinit datoria militară, practic, şi-au îndeplinit funcţiile legitime pentru protejarea integrităţii teritoriale a Federaţiei Ruse”, a insistat Vladimir Putin, luând practic apărarea gărzilor de coastă ruse, care au deschis focul asupra vaselor ucrainene, iar una din navele ruseşti de patrulare a lovit direct remorcherul ucrainean.

Preşedintele Vladimir Putin a calificat cele întâmplate drept o „provocare” şi un „incident frontalier”, denunţând că Ucraina s-a servit cu succes de episod pentru a vinde sentimente antiruseşti.

El a amintit că în septembrie nave de război ucrainene au trecut „liniştite” prin strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov.

Preşedintele rus a mai spus că „spuma actuală a politicii de la Kiev se va retrage, iar poporul ucrainean va face o evaluare cândva cu privire la actuala conducere, la fel ca poporul georgian care a evaluat activitatea lui (Mihail) Saakaşvili” (fost preşedinte georgian).

Vladimir Putin şi-a exprimat convingerea că, în pofida tuturor dificultăţilor în relaţiile dintre cele două ţări, popoarele rus şi ucrainean vor fi mereu apropiate unul de celălalt, conform Agerpres.