Și în anul care vine, și mai bine să le fie: PUTIN își dorește o „COLABORARE PRAGMATICĂ” între SUA și RUSIA

Și în anul care vine, și mai bine să le fie: PUTIN își dorește o „COLABORARE PRAGMATICĂ” între SUA și RUSIA

Vladimir Putin i-a adresat lui Donald Trump un mesaj cu ocazia sărbătorilor de iarnă în care îi transmite intenția de a crea o legătură mai stransă între Statele Unite și Federația Rusă.

Într-o telegramă adresată președintelui american Donald Trump cu ocazia apropierii Anului Nou, șeful de stat rus, Vladimir Putin și-a exprimat dorința pentru o „cooperare pragmatică” între cele două țări. Pentru liderul de la Moscova, dialogul constructiv este esențial pentru a asigura stabilitatea la nivel global, notează The Independent.

 

Sâmbătă, declarațiile venite de la Kremlin arătau că Putin a accentuat în urarea lui de Anul Nou faptul că cele două puteri mondiale pot dezvolta între ele o relație de „cooperare pragmatică pe termen lung”, bazată pe  „egalitate și respect reciproc”.

 

Președintele Rusiei a subliniat faptul că „dezvoltarea unuii dialog constructiv între Rusia și SUA este în special importantă pentru întărirea stabilității strategice în lume și pentru găsirea răspunsurilor optime la amenințările și provocările globale.”

 

Legăturile dintre americani și ruși s-au răcit din ce în ce mai mult, ajungând la cele mai scăzute niveluri de după Războiul Rece în urma anexării peninsulei ucrainiene Crimeea de către statul rus în anul 2014, respectiv a acuzațiilor aduse Rusiei de influențare a alegerilor prezidențiale americane de anul trecut.

 

În mesajul său, Putin s-a referit și la liderul sirian, Bashar al-Assad, promițând că va „continua să ofere orice formă de sprijin Siriei pentru protejarea suveranității și unității statale și a integrității teritoriale.”

 

În luna decembrie, Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să înceapă retragerea din Siria, dar a afirmat faptul că rușii vor păstra „în regim permanent” baza aeriană Hmeymim din provincia Latakia a Siriei, dar și unitatea navală din Tartous.

 

Primul atac aerian al Rusiei în Siria a avut loc în septembrie 2015, marcând începutul celei mai mari intervenții rusești în Orientul mijlociu din ultimele decenii. Implicarea armatei lui Putin i-a îmbunătățit lui Assad șansele de a câștiga conflictul.