Putin se pregătește pentru o campanie militară în Libia

Putin se pregătește pentru o campanie militară în Libia

După campania militară din Siria, președintele rus Vladimir Putin a decis să ajute un alt aliat, de data aceasta în Libia. Rusia a început să desfășoare forțe speciale și trupe GRU cu misiunea de a instrui trupele Mareșalului Khalifa Haftar, un lider militar libian care se opune guvernului libian sprijinit de ONU, SUA și UE.

Sub umbrela companiei militare private Wagner, Rusia a stabilit baze militare în Tobruk și Benghazi pe coasta de nord-est a Libiei și probabil a trimis deja rachete anti-aeriene S-300 și rachete Kalibr în Libia, relatează The Sun, citând surse din guvernul britanic.

Rusia a trimis de asemenea divizii aeropurtate din provincia Moscova, conform unor relatări ale RBC, care citează surse din Ministerul rus al Apărării și surse apropiate de guvernul libian.

Sursele susțin că detașarea trupelor a început în ultimele luni și este legată de "interesele petroliere" ale Rusiei în regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit site-ului Bloomberg, de mai bine de doi ani, Rusia îl sprijină pe Haftar, care se opune milițiilor armate din Libia centrală și de vest, acolo unde locuiește peste 70% din populația țării.

În anul  2016, mareșalul Haftar a vizitat Moscova de două ori, și a avut întâlniri cu ministrul rus al apărării, cu ministrul de externe și cu secretarul Consiliului de Securitate rus , pentru a-și asigura sprijinul Rusiei.

După eliminarea lui Muammar Gaddafi, Rusia a pierdut contracte militare în valoare de 4 miliarde de dolari. Prietenia cu Haftar poate readuce aceste acorduri la viață, dar de asemenea, acest lucru poate ridica riscul de escaladare a conflictului în această țară deja sfâșiată de războiul civil care a izucnit imediat după căderea lui Muammar Gaddafi.

ONU îi acuză atât pe susținătorii lui Haftar, cât și pe grupurile armate rivale acestuia de încălcări grave ale drepturilor omului, folosirea torturii și execuții extrajudiciare.

Pe lângă Rusia, Haftar este susținut de Emiratele Arabe Unite și Egipt, al cărui președinte Abdel Fattah el-Sisi are legături strânse cu Kremlinul.

Luând în posesie coasta de nord a Libiei, Moscova va prelua controlul asupra fluxului de emigranți din Africa către UE și asupra transporturilor de petrol din această țară, se teme un oficial britanic de rang înalt.

"Adevărul este că suntem extrem de vulnerabili la fluxurile de migranți și la șocurile cauzate de prețul petroluui care depind de situația din Libia", a declarat acesta.