Embargoul impus de Rusia produselor agroalimentare europene scutește produsele de lux, precum caviarul, iar comerțul cu astfel de produse prosperă, scrie AFP, citat de Agerpres.

În timp ce în Rusia buldozerele striveau în fața camerelor de luat vederi tone de pește, carne, brânză și tomate bănuite că au fost aduse ocolind embargoul, societatea italiană Agroittica anunța că anul trecut a vândut pe piața rusă patru tone de caviar "de cea mai bună calitate" și estimează că anul acesta cantitatea va spori la cinci tone.

"Rusia este în mod tradițional prima noastră piață la export. Iarna trecută vânzările noastre au scăzut ușor din cauza devalorizării rublei. Dar a fost vorba doar despre o problemă legată de puterea de cumpărare (…), nu un efect al sancțiunilor", a declarat Stefano Bottoli, directorul comercial al companiei, care este primul producător mondial de caviar.

"Rușilor le plac sortimentele de caviar foarte puternice sau foarte delicate, iar noi le vindem mai ales pe cele delicate, respectiv caviarul de sturion alb, care este de cea mai bună calitate și are prețul cel mai ridicat", acesta fiind servit în special în restaurantele selecte, a explicat Bottoli.

"În schimb, nu le mai vindem pește precum somon sau sturion afumat", produse supuse embargoului, a adăugat el.

Pe lângă caviar, și alte produse incluse în categoria celor "de lux" fac excepţie de la embargou. Este de exemplu cazul jambonului uscat italienesc "prosciutto", al vinurilor alese și alcoolului foarte scump.

Cât despre alimentele obișnuite confiscate în urma încălcării embargoului, după episodul strivirii lor cu buldozerele peste 280.000 de ruși au semnat o petiție on-line prin care cer ca acestea să nu mai fie distruse, ci oferite celor nevoiași ori "foștilor combatanți".