Evenimentul Zilei > International > Putin, atac frontal la Statele Unite
Putin, atac frontal la Statele Unite

Putin, atac frontal la Statele Unite

Premierul rus Vladimir Putin a folosit cea de-a zecea sesiune televizată de întrebări şi răspunsuri, o manevră de imagine inaugurată în 2001, la începutul primului mandat de preşedinte, pentru a lansa o tiradă împotriva Statelor Unite.

Şeful executivului de la Moscova, candidat la prezidenţialele din martie 2012 la care va câştiga, cel mai probabil, un al treilea mandat la Kremlin, fusese iritat de suspiciunile exprimate recent de administraţia de la Washington privind corectitudinea alegerilor legislative din 4 decembrie.
Putin a acuzat atunci Statele Unite că instigă populaţia la revoltă, pe fondul unor ample demonstraţii de stradă organizate de opoziţia rusă care a denunţat nereguli grave la scrutinul de acum 12 zile.
"Americani imperialişti"
"Am impresia că SUA nu au nevoie de aliaţi, ci de vasali", a declarat premierul, avertizându-i pe americani că, dacă vor continua să îşi impună voinţa la nivel internaţional, vor rămâne în final fără parteneri.
"Şi-au consultat Statele Unite aliaţii în privinţa Afganistanului? Binenînţeles că nu", a continuat Putin. Oricum, spre deosebire de America, Rusia are mai mulţi prieteni decât duşmani în lume, a atras el atenţia. Atacurile lui Putin nu s-au oprit însă aici.
"Aceasta este democraţie? Cine l-a ucis pe Gaddafi? Dronele! Cele americane! I-au atacat convoiul", a exclamat premierul.
Cu acest prilej, el i-a răspuns şi senatorului american John McCain, care i-a prevăzut un sfârşit similar celui avut de dictatorul libian. "McCain a înnebunit după ce a fost făcut prizonier în Vietnam şi a fost ţinut timp de mai mulţi ani într-o groapă", a explicat el.
O bună parte din cele 80 de întrebări adresate ieri lui Putin au vizat acuzaţiile de fraudă la alegerile din 4 decembrie. El le-a respins categoric şi a dat asigurări că la scrutinul din martie vor fi instalate camere video în cabine pentru corectitudinea votului.