Putin asigură că "evită genocidul" în Ucraina. Ce are de gând să facă liderul rus

Sursa foto: EPA/SERGEI GUNEYEV

"Știm ce trebuie să facem, cum să facem și cu ce preț", a spus președintele rus la un eveniment grandios organizat la Moscova pentru aniversarea anexării Crimeii, potrivit el mundo.

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat unitatea poporului rus în fața a ceea ce el numește o "operațiune militară specială" în Ucraina și a lăudat armata rusă. "Vedem cât de eroic luptă oamenii noștri în cadrul acestei operațiuni", a spus Putin la un concert organizat cu ocazia aniversării anexării Crimeii de către Rusia în 2014.

A fost o sărbătoare a națiunii, a armatei și a unității ţării în urma apelurilor recente pentru purificarea societăţii. Dar acest mesaj naționalist este transmis sub învelișul luptei împotriva fascismului. "Știm ce trebuie să facem, cum să facem și cu ce preț. Și ne vom îndeplini absolut toate planurile", a spus liderul rus, mândru de soldații săi, care luptă în țara vecină, pe care Putin însuși a descris-o în trecut ca pe un "popor frate". "Umăr la umăr, se ajută unul pe altul, se sprijină și atunci când este necesar se protejează de gloanțe folosindu-se de trup, ca frații. Nu am mai avut de multă vreme această unitate", a spus el satisfăcut.

Putin a asigurat că trimiterea armatei în Ucraina este necesară din cauza faptului că Statele Unite foloseau această țară pentru a amenința Rusia. Moscova a trebuit să prevină "genocidul" oamenilor de limbă rusă comis de către autoritățile de la Kiev. În realitate, limba rusă este răspândită în toată Ucraina, indiferent de afinitățile politice sau naționale.

Operațiunile militare rusești au fost unanim condamnate de comunitatea internațională și au provocat peste trei milioane de refugiați în Ucraina. Dar Putin nu a vorbit despre asta. El a lăudat eroismul soldaților ruși în campania militară care a avut ca scop, după cum a insistat el, prevenirea acestui "genocid" în țara vecină.

Vladimir Putin, mesaj ferm pentru populație

Putin a făcut aceste declarații în apogeul actului său patriotic masiv pe stadionul olimpic Luzhniki din Moscova, în fața a peste 200.000 de oameni. Președintele rus a vorbit de pe o scenă împodobită cu lozinci precum "Pentru o lume fără nazism" și "Pentru președintele nostru". Cu câteva ore înainte, el îi amenințase pe cei din "coloana a cincea" (expresie folosită pentru a desemna, într-o situație de confruntare militară, un sector al populației care menține anumite loialități - reale sau percepute - față de partea inamică, din motive religioase, economice, ideologice sau etnice. n.tr.), care se opuneau angajamentului său militar în Ucraina că îi va lăsa fără un loc într-o societate rusă care trebuie "purificată".

Sursa foto: Pixabay

Imnul rusesc a ridicat în picioare publicul, unii oameni fiind aduşi cu autobuzele din afara Moscovei. Ideea Rusiei ca "statul nostru sacru" a răsunat în tribunele aceluiași stadion care a găzduit deschiderea Cupei Mondiale în 2018, când Rusia s-a prezentat ca o țară prietenoasă și modernă deschisă lumii. Sub un cer neobișnuit de însorit pentru luna martie s-au citit texte ale poetului Fiodor Tiutcev, ale cărur versuri i-au avertizat pe ruși că europenii îi vor considera întotdeauna sclavii unui Iluminism care nu-i priveşte. Mii de oameni au fluturat steaguri rusești și au scandat "Rusia, Rusia, Rusia".

În timp ce vorbea Putin, televiziunea de stat i-a scurtat în mod misterios discursul și a arătat filmări preînregistrate cu cântece patriotice. Putin a apărut mai târziu la televiziunea de stat. Agenția de presă RIA l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, spunând că o eroare a serverului a fost motivul pentru care discursul lui Putin a fost întrerupt brusc la televiziunea de stat.

În partea din discurs pe care rușii nu au văzut-o, Putin l-a citat pe un comandant naval rus din secolul al XVIII-lea, Fiodor Ușakov, care s-a născut (în 1744) pe 24 februarie, aceeași zi a anului în care au început să sune, aproape o lună, bombele rusești în Ucraina.

"Este o coincidență, dar el a spus odată că aceste furtuni vor duce la gloria Rusiei", a proclamat Putin. "Așa a fost și atunci, așa este și acum și așa va fi mereu", a spus liderul rus în fața unui mulţimi formate din "tineretul putinist", care l-a ovaționat până a dispărut de pe scenă cu o dăruire și o fervoare naționalistă cum nu s-a mai văzut de multă vreme în capitala Rusiei, potrivit Rador.