Trupele ruse, siriene, iraniene și ale Hezbollah au luat luni, 18 ianuarie, poziții pentru a lansa o ofensivă masivă, având drept țintă recucerirea orașului Alep, al doilea oraș sirian ca mărime.
Până acum, milițiile rebele care ocupă care ocupă Alep, au respins toate atacurile. Rusia, Damascul și Teheranul așteaptă o victorie răsunătoare, care să răstoarne cursul războiului sirian și să forțeze grupările de rebele să se așeze la masa dialogului, ca singură opțiune de a rămâne în joc.
Experții militari ai Debka relatează că armata siriană de acum nu mai este aceeași cu cea din urmă cu cinci luni, când Moscova și-a lansat operațiunile militare în regiune: moralul este mai bun, determinarea este mai mare.
Bombardamentele aeriene ale Rusiei au restabilit în mare măsură încrederea trupelor siriene în șansa comandantului lor, Bashar Al-Assad, de a învinge.
Un rol important în această schimbare de moral o au și echipamentele ultra-moderne pe care Moscova le-a adus în Orientul Mijlociu, pentru a le testa în condiții de luptă, dar și în scop propagandistic, „arătându-și mușchii” tehnologici.
Recent, Rusia a aruncat în teatrul de operațiuni sirian roboți, capabili să înlocuiască oamenii în încleștările armate. Debka susține că aceștia vor fi vedetele asaltului final asupra Alepului.
Este vorba de două tipuri de roboți: robotul de luptă botezat „Platforma M” și Platforma mobilă Argo, ambii protejați cu blindaj gros și capabili să acționeze atât ziua cât și noaptea, într-un spectru foarte larg de condiții de luptă.
Platforma M își strânge singur informații, descoperă ținte fixe și mobile și le distruge. De asemenea, poate executa foc de acoperire pentru trupele aflate în înaintare, sau apăra instalații militare sau rute folosite pentru deplasarea trupelor.
Platforma M este dotată cu sisteme semi-automate sau automate de control al tirului pentru distrugerea ținetelor inamice.
Argo (foto jos) a fost creat pentru operațiunile în terenuri grele, mai ales muntoase sau stâncoase. În ultimele bătălii, grupările rebele s-au găsit adesea sub focul roboților Argo.
Comandantul trupelor ruse de pe frontul sirian, Valeri Gherasimov, vorbea recent despre un plan pentru „automatizarea completă a bătăliei din Siria”.
El a adăugat:
„Poate că în curând vom vedea formațiuni de roboți independent executând operațiuni.”
Experții militari consultați de Debka susțin că declarația generalului Gherasimov este exagerată în scop propagandistic și că Rusia este departe de a avea capacitatea să poate o bătălie total robotizată.