Putin ar accepta să retrocedeze două din cele patru insule din Pacific aflate în litigiu și din cauza cărora Japonia și Rusia se află și acum oficial în război.
Guvernul nipon are în vedere încheierea unui tratat de pace cu Rusia, după ce Moscova ar accepta să retrocedeze două din cele patru insule situate la nord de Hokkaido și aflate în litigiu după cel de-Al II-a Război Mondial.
Premierul Shinzo Abe ar fi decis astfel să rezolve vechea problemă a suveranității insulelor ocupate de Rusia, numite și Teritoriile de Nord, într-o manieră flexibilă, fără a se mai crampona de poziția tradițională de până acum a Japoniei - returnarea imediată și necondiționată a tuturor insulelor, au precizat surse guvernamentale de la Tokyo, citate de Japan Times.
Premierul japonez are programată o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin în Peru, cu ocazia Forumului de Cooperare Economică Asia – Pacific din noiembrie, și apoi o alta, bilaterală, la Nagato, în decembrie.
Potrivit surselor citate, Tokyo s-ar mulțumi doar cu retrocedarea grupului de insulițe Habomai și a Insulei Shikotan, pentru a încheia în sfârșit un tratat de pace cu Moscova și a pune astfel capăt oficial ostilităților care au opus cele două țări în ultimul război mondial.
În ceea ce privește insulele mai mari Etorofu și Kunashiri, guvernul Abe va propune o administrație comună, oferind toată participarea Japoniei pentru promovare și dezvoltare economică. O eventuală retrocedare a lor către Japonia ar urma să se desfășoare ulterior.
Guvernul de la Tokyo dorește de asemenea ca cetățenii japonezi să nu aibă nevoie de vize pentru a vizita aceste insule.
Japonia a cerut retrocedarea celor patru insule, ocupate de trupele sovietice la sfârșitul celui de-Al II-lea Război Mondial, invocând cereri formulate de foști rezidenți ai acestor insule.
Însă discuțiile dintre cele două țări nu au avansat deloc, Rusia nedorind să facă nici un pas înapoi de la poziția sa inițială, și anume că insulele fac acum parte din teritoriul său, ca rezultat al războiului.
Pentru a depăși blocajul diplomatic, premierul Abe a considerat că este nevoie de „o nouă abordare”, au apreciat sursele. Acestea au adăugat că tatonările pentru ajungerea la un acord privind această problemă teritorială pe fondul sancțiunilor economice occidentale, Rusia dorind să dezvolte o cooperare economică specială cu Japonia.
Mai mult, îmbunătățirea relațiilor dintre Abe și Putin și creșterea încrederii dintre cei doi au fost înlesnite de „vidul politic” creat de campania prezidențială din Statele Unite, ceea ce a sporit șansele Japoniei de a ajunge la un acord cu Rusia.
Unii observatori, citați de Japan Times nu exclud însă o puternică reacție negativă din partea opiniei publice nipone, în ceea ce privește soarta vagă a insulelor Etorofu și Kunashiri, care reprezintă 93% din totalul suprafeței celor patru insule în litigiu.
În plus, nici un oficial de la Tokyo nu poate garanta că cele două insule vor fi retrocedate, odată ce tratatul de pace a fost încheiat.
Un consilier al lui Abe a conchis:
„Nu te poți aștepta ca Rusia să renunțe, mai ales la insula Etorofu, care este o bază militară puternică.”