Putin anunță șase noi nave de luptă. „Vor avea arme de vârf”

Liderul de la Kremlin întărește forța militară rusă în condițiile în care economia țării este afectată de pandemia Covid-19.

„Șase noi nave au fost puse la dispoziție, astăzi, simultan, în cele trei șantiere navale principale din Rusia”, a anunțat luni Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe, în care a numit acest moment „un pas important și semnificativ în dezvoltarea Marinei Ruse”.

Președintele a dezvăluit că noile nave vor fi echipate cu „arme avansate, de vârf, cu sisteme de control și comunicații avansate și vor consolida semnificativ arsenalul militar al Marinei Ruse, crescând astfel potențialul său strategic”.

Este vorba despre două nave de desant, construite la șantierele navale Kerci din Crimeea, de două fregate construite la fabrica Sévernaya Verf din Sankt Petersburg și de două submarine atomice ale companiei Sevmash, situată în Severodvinsk, un oraș port de pe țărmurile Mării Albe.

„În cursul ultimilor opt ani, flota a primit peste 200 de nave de diferite tipuri. Trebuie să respectăm în permanență programul de armament de stat, astfel încât, până în 2027, mai mult de 70% din navele marinei ruse să fie noi”, a explicat Putin.

Președintele rus a recunoscut că acesta a fost un efort uriaș pentru constructorii de nave, spunând că este necesar să „profite la maximum de potențialul lor tehnologic și  științific”.

Liderul de la Kremlin a promis în special să sprijine fabricile de armament din Crimeea, menționând că atunci când statul investește fonduri într-o companie privată, se așteaptă să primească o parte din acțiunile companiei în schimb, pentru a evita „cadouri guvernamentale pentru mâini private”.

Rusia își revine lent din șocul pandemiei Covid-19, care a oprit planurile economice îndrăznețe ale lui Putin, forțându-l să amâne obiectivele planului său major de investiții, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro, timp de șase ani, cu care speră să sprijine creșterea și dezvoltarea țării.

Proiectul ambițios, anunțat de șeful Kremlinului cu două zile înainte de realegerea sa pentru un al patrulea mandat, în martie 2018, își propune, după cum a declarat, să plaseze Rusia „printre cele mai mari cinci economii din lume”.

Cu toate acestea, pandemia l-a forțat președintele rus să reconsidere situația și să oprească majoritatea inițiativelor, cu excepția programului militar.

Premierul rus Mihail Mișustin a propus amânarea obiectivelor proiectelor naționale pentru 2024- 2030, în funcție de constrângerile bugetare sub care Rusia va trebui să funcționeze din cauza pandemiei.

 

Foto: Kremlin.ru